15.06.2014
Πρωτιά ύστερα από χρόνια της Ελλάδας στις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τις απορροφήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την τρίτη θέση από τη 18η μόλις δύο χρόνια πριν σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ καταλαμβάνει πλέον η Ελλάδα. Το άλμα αυτό δεν έγινε απλά ή τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, αλλά και με τα άλλα υπουργεία, που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Χρηματοδότηση

Πριν από μερικές εβδομάδες εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το τρίτο μεταξύ των προγραμμάτων των «28» χωρών-μελών της Ε.Ε. που εγκρίνεται, γεγονός που από μόνο του έχει ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει την έγκριση των Βρυξελλών για πρόωρη εισροή πόρων 2 δισ. ευρώ με τη μορφή εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2015 από το νέο ΕΣΠΑ. Από αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο προγράμματα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η άλλη κατεύθυνση του ΕΣΠΑ έχει ως στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία που θα στηριχθούν με το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση». Το νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θεμέλια για τον δρόμο της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη και εν συνεχεία την ανάπτυξη.

Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο έγινε και μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους κλάδους της αγοράς, που θέτουν τις βάσεις για την εφαρμογή του –εξαιρετικά φιλόδοξου είναι η αλήθεια– νέου αναπτυξιακού μοντέλου που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

• Τέθηκαν σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους κατά 50% και 20% αντιστοίχως. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων και μεταρρυθμίσεων του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση «Doing Business 2013» αναφορικά με τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου βελτιώθηκε κατά δέκα θέσεις σε σύγκριση με το 2013 (52η θέση το 2014, 62η θέση το 2013 και 84η θέση το 2012).

• Ψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος μέσω του οποίου μεταξύ άλλων θεσπίστηκε η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις.

• Ψηφίστηκε ο νέος νόμος - πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

• Εκσυγχρονίστηκε η αγορανομική νομοθεσία, η οποία είχε θεσπισθεί το 1946, που μεταξύ άλλων αύξησε τις εκπτωτικές περιόδους και διεύρυνε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

• Απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και η πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας με συνέπεια τη μείωση των τιμών.

• Δημιουργήθηκε το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω του οποίου θα γίνονται σταδιακά όλες οι προμήθειες του Δημοσίου με σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών.

• Ιδρύθηκε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Θελήσαμε να είμαστε το υπουργείο των μεταρρυθμίσεων. Και πράγματι προχωρήσαμε με αρκετές από αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Τρίτη ο κ. Κ. Χατζηδάκης παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης στον κ. Ν. Δένδια.

Οι αντιδράσεις για το γάλα

Μία από τις πλέον επίμαχες παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν ο νόμος στον οποίο ενσωματώνονταν αλλαγές σε τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο) με βάση τις σχετικές προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ορισμένες από τις προτάσεις με πλέον χαρακτηριστική αυτή για το γάλα προκάλεσαν ως γνωστόν θύελλα αντιδράσεων, με συνέπεια να τροποποιηθούν αρκετά σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην εξέλιξη αυτή αποδίδεται από αρκετούς το γεγονός ότι τελικά δεν έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής οι τιμές του γάλακτος. Το ζήτημα του γάλακτος, όπως και των φαρμάκων, παραμένει ανοιχτό, καθώς στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ζητείται η επανεξέταση των ρυθμίσεων και η θέσπιση νέων προς την κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης.

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Πρωτιά ύστερα από χρόνια της Ελλάδας στις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook