01.03.2014
Τα κρίσιμα ζητούμενα για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Δύο ενδεχόμενα απασχολούν την κυβέρνηση και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε σχέση με την αξιοποίηση του Ελληνικού. Πρώτον, να μην υπάρξει κάποια αστοχία στη μοναδική προσφορά της Lamda Development σε ό,τι αφορά τα τυπικά δικαιολογητικά συμμετοχής της εταιρείας στον διαγωνισμό. Δεύτερον, η ελληνική εταιρεία, που υποστηρίζεται από αραβικά και κινεζικά κεφάλαια, να έχει προσφέρει ένα ικανοποιητικό τίμημα.

Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι όλα τελικά θα πάνε καλά και ότι, εφόσον ικανοποιηθούν οι δύο προαναφερόμενες προαπαιτήσεις, το Ταμείο και η κυβέρνηση δεν θα διστάσουν ν’ ανακηρύξουν προτιμητέο επενδυτή τον μοναδικό ενδιαφερόμενο, τη Lamda Development. Αυτό έχει ήδη συμβεί σε πολλές αποκρατικοποιήσεις, με προεξάρχουσα αυτή του ΟΠΑΠ, όπου ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η Emma Delta, ανέλαβε τελικά τον οργανισμό.

Η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς της Lamda Development αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι ο όγκος χαρτιού που κατέθεσε η εταιρεία το βράδυ της Πέμπτης στο ΤΑΙΠΕΔ αντιστοιχεί σε μία παλέτα. Εφόσον η αξιολόγηση των τυπικών δικαιολογητικών, αλλά και η τεχνική προσφορά της Lamda, κριθεί επαρκής, τότε αναμένεται ν’ ανοίξει η οικονομική προσφορά για την εξαγορά του 100% της Ελληνικόν Α.Ε. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 300 έως 500 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας. H βελτίωση όμως του μακροοικονομικού κλίματος, όπως και η επιτυχής πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης, ανεβάζει τις προσδοκίες στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Lamda πάντως εμφανίσθηκε να είναι έτοιμη για το Ελληνικό εδώ και μεγάλο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα λεπτά μετά την υποβολή της προσφοράς της, γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τους συνεταίρους της. Πρόκειται για το κρατικά ελεγχόμενο επενδυτικό κεφάλαιο του Abu Dhabi Mubadala Development και την κινεζική εταιρεία Fosun. Η πρώτη από τις δύο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 200 δισ. δολ. ενώ η δεύτερη έχει ενεργητικό ύψους 14 δισ. δολ. Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η Lamda ήταν έτοιμη εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς ήταν η εταιρεία που αντιδρούσε στις συνεχείς παρατάσεις που έδινε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το τελευταίο, στην προσπάθειά του να αποκτήσει η διαγωνιστική διαδικασία ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, επιχειρούσε να κρατήσει τουλάχιστον την ισραηλινών συμφερόντων Elbit στο παιχνίδι. Τελικά αυτό δεν στάθηκε ικανό.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Τα κρίσιμα ζητούμενα για την αξιοποίηση του Ελληνικού
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook