13.03.2014
Αιτήσεις αξίας 4 δισ. στον πρώτο κύκλο του Αναπτυξιακού

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται πλέον από τις επιχειρήσεις για την επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων από τον αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στον α΄ κύκλο του 2014 ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ, έναντι 847 εκατ. ευρώ στον β΄ κύκλο του 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 372%.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη επενδυτικής ανάκαμψης. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί στη συνέχεια ποια από τα σχέδια που θα επιλεγούν προς ενίσχυση θα υλοποιηθούν, καθώς και πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν. Ηδη, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου προκειμένου αυτός να είναι συμβατός με τον νέο ευρωπαϊκό χάρτη ενισχύσεων για την περίοδο 2014-2020. Συνολικά κατατέθηκαν πανελλαδικά 732 αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο του α΄ κύκλου του 2014, με τη συνολική αιτούμενη ενίσχυση να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και οι οποίες οδηγούν βάσει των φακέλων 3.096 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 είχαν υποβληθεί  252 αιτήσεις πανελλαδικά με συνολική αιτούμενη ενίσχυση 303 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια αφορούν το καθεστώς της περιφερειακής συνοχής (364), ακολουθούν τα επενδυτικά σχέδια γενικής επιχειρηματικότητας (351), τα επενδυτικά σχέδια τεχνολογικής ανάπτυξης (12), ενώ έχει γίνει αίτηση για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο πέντε μεγάλων επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 349,8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο καθεστώς των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων υπάγονται όσα έχουν προϋπολογισμό τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του β΄ κύκλου του 2013 δεν είχε γίνει αίτηση για κάποιο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Αιτήσεις αξίας 4 δισ. στον πρώτο κύκλο του Αναπτυξιακού
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook