03.01.2015
ΥΠΕΚΑ: Άλλη μια τροπολογία για το νεκροταφείο Γλυφάδας

Το χρόνιο αίτημα του δήμου Γλυφάδας για δημιουργία νεκροταφείου στον Υμηττό έρχονται να ικανοποιήσουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας με τροπολογία που πέρασαν το περασμένο Σάββατο, στο παραπέντε της ψήφισης του  νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». 

Ειδικότερα, η Πολεμική Αεροπορία παραχωρεί έκταση 49,2 στρεμμάτων, προκειμένου να κατασκευαστεί το κοιμητήριο και να δημιουργηθεί νέα περιμετρική οδός πρόσβασης, με φωτισμό και περιτοίχιση.

Η εγκατάσταση του νεκροταφείου θα υλοποιηθεί κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης και των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή (ΓΠΣ, ΖΟΕ κλπ.) και άλλων πολεοδομικών διατάξεων. Μάλιστα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για δόμηση σε μια προστατευόμενη περιοχή, το κοιμητήριο θα κατασκευαστεί ως «στρατιωτικό έργο».

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του (1347/2014), ορίζει ότι οι οικοδομικές άδειες για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων και εγκαταστάσεων πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους δόμησης. Η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε την κατασκευή δύο οικιστικών συγκροτημάτων μέσα στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του Καρέα Υμηττού.

Η παραχώρηση της έκτασης στον δήμο Γλυφάδας θα έχει ως αντάλλαγμα, τη δημιουργία ξεχωριστού τμήματος στο υπό ίδρυση κοιμητήριο για τον ενταφιασμό στελεχών και αποστράτων των  Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και μελών των οικογενειών τους.

Οι χρόνιες προσπάθειες νομιμοποίησης του νεκροταφείου Γλυφάδας

Από το 2011, ο τότε δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει το νεκροταφείο σε δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση στην περιοχή «Πατητήρι» του Υμηττού. Μάλιστα, στην υπόθεση είχαν παρέμβει τον Ιούλιο του 2013 και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι επέβαλαν πρόστιμο 103.500 ευρώ στον Δήμο, διότι το έργο είχε γίνει χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, σε δημόσια δασική έκταση κηρυχθείσα αναδασωτέα, ειδικής προστασίας (Natura, α΄ ζώνη προστασίας Υμηττού),  πάνω σε  επιχωματωμένο ρέμα (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=521030).

Το περασμένο έτος έγιναν κατ΄ επανάληψη προσπάθειες νομιμοποίησης του κοιμητηρίου με διάφορες τροπολογίες. Η πιο πρόσφατη είχε περάσει στον ν.4237/14, βάσει της οποίας νομιμοποιούνταν όλα τα νεκροταφεία που λειτουργούν σε δάση ή προστατευόμενες περιοχές. Όμως λίγο αργότερα (Απρίλιος 2014), ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Μανώλης Αγγελάκας με έγγραφό του προς τον τότε δήμαρχο Γλυφάδας επισήμαινε ότι ακόμη εκκρεμεί από το 2011 η εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης για το κοιμητήριο.

Έτσι, μετά τις άγονες προσπάθειες νομιμοποίησης του νεκροταφείου Γλυφάδας, το ΥΠΕΚΑ, μαζί με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επανέρχεται, εν μέσω της «άτυπης» προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, με νέα τροπολογία επιχειρώντας να επιλύσει το θέμα του νεκροταφείου στην Γλυφάδα.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ευχαρίστησε την Πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, «για την ευαισθησία και την πρόνοια που έδειξαν για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της Γλυφάδας, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις».  Όπως δηλώνει ο ίδιος, οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου δημοτικού κοιμητηρίου θα ξεκινήσουν άμεσα, «με πλήρη σεβασμό της κείμενης πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και φυσικά με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θανόντων και στις οικογένειές τους».

Τράτσα Μάχη 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικές εικόνες

  • ΥΠΕΚΑ: Άλλη μια τροπολογία για το νεκροταφείο Γλυφάδας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook