29.06.2014
Καμπάνα για τον ΧΥΤΑ Ζακύνθου από το ΥΠΕΚΑ

Πρόστιμο 105.850 ευρώ επέβαλε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Τριάντης, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Δρ. Παναγιώτη Μέρκου, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ζακύνθου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, στον κόλπο του Λαγανά.

Το πρόστιμο επεβλήθη στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ζακύνθου, διότι συνεχίζεται η λειτουργία της χωματερής, αλλά και η επέκτασή της, παρότι τελούσε σε καθεστώς αποκατάστασης, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις. Επίσης, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν πλημμελή λειτουργία του ΧΥΤΑ και διαχείριση των υγρών αποβλήτων, διαφυγή στραγγισμάτων σε παρακείμενο ρέμα και άλλες παραβάσεις.

Το ζήτημα με τον ΧΥΤΑ Ζακύνθου απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2002, οπότε η χώρα μας είχε καταδικαστεί για αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Επειδή όμως, οι αρμόδιοι δεν έβαλαν μυαλό, η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο καθώς βρίσκεται για δεύτερη φορά στο εδώλιο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το ίδιο θέμα.

Συνολικά, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ενέκρινε την επιβολή προστίμων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, σε 13 μονάδες, συνολικού ύψους 403.750 ευρώ. Οι κυριότερες αφορούν ζητήματα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών, παράνομη διάνοιξη δρόμου και μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Εκτός, από τη Ζάκυνθο, επεβλήθησαν πρόστιμα:

- 13.500 ευρώ στον Δήμο Αθηναίων για την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου SKATE/ΒΜΧ στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Τ. Φιλήμονος, Μ. Μελά, Ε. Βενιζέλου και Συήνης, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, χωρίς απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η έκταση προορίζονταν για κοινωφελείς δραστηριότητες.

- 27.550 ευρώ στην εταιρεία «Ιατρικό Αθηνών Ε. Α. Ε.», για λειτουργία Υγειονομικής Μονάδας στο Μαρούσι χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια και για πλημμελής σήμανση περιεκτών Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων.

- 36.400 ευρώ στον Δήμο Νεμέας για τη ανεξέλεγκτη απόρριψη και διάθεση των Αστικών Στερεών αποβλήτων σε χωματερή στη θέση «Ζεπεϊκα Ηλιουπουλεϊκα», καύση των αστικών αποβλήτων και συλλογή και μεταφορά των σκουπιδιών χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

- 42.500 ευρώ στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδεων για την ανεξέλεγκτη απόρριψη και διάθεση των στερεών αποβλήτων σε ενεργό ΧΑΔΑ στη θέση «ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ», τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης των Ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με έργα αποκατάστασης, τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια, τη λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης και μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων, χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση.

- 16.300 ευρώ στην εταιρεία «CRETA FARM Α. Β. Ε. E.», για τη λειτουργία της χοιροτροφικής μονάδας, του χοιροσφαγείου του εργοστάσιου και των λοιπών εγκαταστάσεων της, στην περιοχή «Λατζιμά» Ρεθύμνου Κρήτης. Διαπιστώθηκαν υδραυλική φόρτιση του εδάφους με υπεδάφια και επιφανειακή διάθεση υγρών αποβλήτων, έλλειψη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για υφιστάμενη γεώτρηση, μη έγκαιρη υποβολή Τεχνικής Έκθεσης για τη χρήση μίγματος ζωικού λαδιού /λίπους ως καύσιμο.

- 9.450 ευρώ στην εταιρεία «Στουρνάρας Στυλιανός ΜΟΝ. ΕΠΕ», για τη λειτουργία της δραστηριότητας «Διαλυστήριο ΟΤΚΖ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο οποίο διαπιστώθηκε πλημμελής παρακολούθηση της ποιότητας υγρών αποβλήτων και αποθήκευσης στερεών επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων.

- 51.350 ευρώ στην εταιρεία «Κληρονόμοι Γ. Κατσίκη και ΣΙΑ Α. Ε.» με δ. τ. «Κεραμουργική Αγρινίου Α. Ε.», για την λειτουργία του εργοστασίου Κεραμοποιίας - Πλινθοποιίας στο 60 χλμ. Ε. Ο. Αγρινίου - Αντιρρίου στο Αγρίνιο. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη διαχείριση παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού (scrap) και στερεών αποβλήτων, μη σύννομη διαχείριση και διάθεση παλαιού ηλεκτρικού εξοπλισμού, μη εγκεκριμένη χρήση pet coke ως καύσιμο, απουσία μετρήσεων εκπομπών σκόνης, απουσία αντιπαρρυπαντικής τεχνολογίας, διαρροή αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και μαζούτ, έλλειψη άδειας χρήσης νερού κλπ.

- 1.850 ευρώ στην εταιρεία «Αφοί Κουτσιουμάρη Ο. Ε.», για τη λειτουργία χώρου προσωρινής αποθήκευσης και ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, επί της Λεωφόρου Τατοΐου 350 στο Δήμο Αχαρνών.

- 41.500 ευρώ στον κ. Δαμιανό Ορφανίδη για τη μη αδειοδοτημένη μάντρα συλλογής, διαχωρισμού και εμπορίας μεταλλικών εξαρτημάτων, που βρίσκεται στην οδό Λ. Ειρήνης 63 στον Ταύρο του Νομού Αττικής. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων χωρίς σχετική άδεια, διαχείριση συσσωρευτών, ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού χωρίς συμμετοχή σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης, διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων χωρίς να καταγράφονται σε μητρώο.

- 29.500 ευρώ στον κ. Ιωάννη Κυριάκο για τη μη αδειοδοτημένη μάντρα συλλογής, διαχωρισμού και εμπορίας μεταλλικών εξαρτημάτων που βρίσκεται στην Λεωφόρο Ειρήνης 85 στον Ταύρο του Νομού Αττικής.

- 1.700 ευρώ στην εταιρεία «Ελαιουργείο Αμαρύνθου - Κων/νος Μπούρικας» για πλημμελής επεξεργασία και παρακολούθηση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων του ελαιουργείου στη θέση Βλύχος ή Λιοντάρι Αμαρύνθου του Δήμου Ερέτριας.

- 26.300 ευρώ στην εταιρεία «Παντεχνική Α. Ε.» για τη μη ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δανειθαλάμου - αποθεσιοθαλάμου, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του Δήμου Βέλου Κορινθίας και για αυθαίρετη κατασκευή δρόμου, μήκους περίπου 250 μέτρων.

Τράτσα Μάχη 

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=610258

 

Σχετικές εικόνες

  • Καμπάνα για τον ΧΥΤΑ Ζακύνθου από το ΥΠΕΚΑ
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook