14.09.2014
«Οχι» στη νομιμοποίηση μεγάλων παραβάσεων

Στις 10 Οκτωβρίου θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητά του από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Νόμος 4178/2013 (νόμος Καλαφάτη) για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οπότε η απόφαση αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, με την εκπνοή της ισχύος του νέου νόμου, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων συνεχίζεται καθώς στο τέλος Ιουλίου η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας απέρριψε τις αιτήσεις των πολιτών για ακύρωση των διατάξεων του νόμου Καλαφάτη. Οι δικαστές έκριναν ότι οι διατάξεις του 4178/2013 δεν ταυτίζονται με εκείνες του 4014/13 (νόμος Παπακωνσταντίνου), οι οποίες ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με το σκεπτικό, καθώς δεν πρόκειται για το ίδιο νομικό ζήτημα, δεν τίθεται προδήλως ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος. Αυτό θα κριθεί από την Ολομέλεια στις αρχές Οκτωβρίου.

Οπως σχολιάζει ο συνταγματολόγος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, «ο Νόμος 4178 εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο ή ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία με χειρότερο σε σχέση με το Σύνταγμα, το ζήτημα της ρύθμισης των αυθαιρέτων. Υπό αυτούς τους όρους πιθανολογούμε ότι το ΣτΕ θα κρίνει τον νόμο ως αντισυνταγματικό».

Πάντως, εισηγήτρια δεν θα είναι η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία είχε χειριστεί την προσφυγή κατά του 4014/13, αλλά στη θέση της θα βρίσκεται ο κ. Κ. Κουσούλης, ο οποίος στην προηγούμενη υπόθεση είχε κρατήσει μετριοπαθή στάση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, πιθανώς το ΣτΕ θα δεχθεί τη νομιμοποίηση των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων, όπως και των αυθαίρετων κατασκευών που είχαν χτιστεί πριν από το 1983, αλλά όχι των μεγάλων παραβάσεων.

Από την πλευρά τους, στελέχη του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται αισιόδοξα και θεωρούν ότι η πολιτεία έχει πλέον νέα νομικά κείμενα τα οποία θα εμφανίσει ως «επιχειρήματα», όπως είναι το ΠΔ για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, ο νέος ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, ή η Τράπεζα Γης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαράς, έχει πολλάκις δηλώσει ότι ο 4178/13 είναι ο τελευταίος νόμος για τα αυθαίρετα και ότι με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας θα μπορέσει να ελεγχθεί η αυθαίρετη δόμηση. Οπως αναφέρουν όμως πηγές του ΥΠΕΚΑ, το θέμα θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο, οπότε εκπνέουν οι προθεσμίες υπαγωγής στον νόμο και αναμένεται και η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχετικές εικόνες

  • «Οχι» στη νομιμοποίηση μεγάλων παραβάσεων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook