31.01.2016
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα

Καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που επιχειρεί-τηρώντας την παράδοση των τελευταίων δεκαετιών- να βάλει τη δική της "κόκκινη γραμμή” στην παράνομη δόμηση. Τι περιμένει, λοιπόν, τους αυθαιρετούχους; Καταρχάς, άμεσα το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση του υφιστάμενου νόμου Καλαφάτη (4178/13) για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που εκτιμάται ότι θα παραταθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η τελευταία τμηματική προθεσμία ολοκληρώνεται την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, έως και τις αρχές Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, να εντάσσουν τις αυθαίρετες ιδιοκτησίες στο νόμο που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και τον περασμένο Μάιο κρίθηκε ως συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι ακολουθεί

Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση του σημερινού νομοθετικού πλαισίου έχει ξεκινήσει, με βασικό άξονα της υπό κατάρτιση ρύθμισης να είναι η αναλογικότητα των προστίμων.

Για περιορισμένου, δηλαδή, μεγέθους κτηριοδομικές παραβάσεις το πρόστιμο θα είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό για αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας, ενώ τα χρήματα θα κατευθύνονται στην περιβαλλοντική αποκατάσταση περιοχών. Σήμερα υπολογίζεται ότι στο νόμο 4178/2013 έχει ενταχθεί μόλις το 6% του συνόλου των αυθαίρετων ιδιοκτησιών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό επιδιώκεται να πολλαπλασιαστεί με τη νέα ρύθμιση, η οποία, όπως αναφέρουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, θα συνδέεται με την ταυτότητα του κτηρίου, ενώ θα προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για μηχανικούς που έχουν "κάνει τα στραβά ματιά”.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του δευτέρου τριμήνου της χρονιάς, ενώ η κοινή τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών - Περιβάλλοντος που είχε κατατεθεί -και αποσύρθηκε- τον Νοέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή για εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών φαίνεται να οδηγείται στις καλένδες.

Πάντως, οριστικές αποφάσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για την κατεδάφιση ή τη ρυμοτόμηση αυθαιρέτων θα ληφθούν μετά την (σταδιακή) κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία που το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί το 2019. Προς την κατεύθυνση αυτή, το αρμόδιο υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της κύρωσης δασικών χαρτών που θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Βασικά σημεία του καινούργιου αυτού νομοθετικού πλαισίου θα είναι η συνεργασία του δασαρχείου με την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) και η μη συμμετοχή δικαστικού λειτουργού στις αρμόδιες επιτροπές.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/story/3099502?utmsource=email

Σχετικές εικόνες

  • Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook