03.10.2014
Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα νόμιμα και αυθαίρετα κτίρια

Από την επόμενη χρονιά όλα τα κτίρια, είτε πρόκειται για αυθαίρετα είτε νόμιμα, θα πρέπει να καταγραφούν ηλεκτρονικά με την υπαγωγή τους στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή, δεν θα μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία ή μεταβίβαση. Ολα τα στοιχεία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά χωρίς επιπλέον κόστος.

Τα αυθαίρετα θα πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων μέσα στην επόμενη πενταετία. Για τα υπόλοιπα κτίρια το χρονικό περιθώριο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι η δεκαετία.

Σημειώνεται ότι για τα νέα κτίρια που θα ανεγερθούν από την εφαρμογή του μέτρου και μετά θα πρέπει να συμπληρώνονται από την αρχή όλα τα στοιχεία. Για τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν από την 1η Μαρτίου 2012 θα συμπληρώνονται τα βασικά στοιχεία (δηλαδή οικοδομική άδεια και τεχνική έκθεση του μηχανικού) ώστε να μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις και στη συνέχεια, μέσα στη δεκαετία, θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Ηδη έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οπως τονίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, για παράδειγμα, θα ξέρει τα πάντα για το κτίριο ή το διαμέρισμα που θέλει να αγοράσει: συμβόλαια, αριθμούς λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και τον αριθμό Κτηματολογίου.

Οι έλεγχοι. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής των κτιρίων θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι:

Κάθε οκτώ χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων και εμπορικά κέντρα.

Κάθε 10 χρόνια για κατοικίες (αλλά και ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια), κτίρια που έχουν σχέση με εμπόριο, γραφεία, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια.

Κάθε 15 χρόνια για αποθήκες και πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Εάν διαπιστωθεί ότι στα κτίρια που η άδεια δόμησης εκδόθηκε μετά ή πριν από την 1η Μαρτίου 2012 έγιναν εργασίες που δεν προβλέπονται από την άδεια ή συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία στην Ταυτότητα Κτιρίων, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Στον μηχανικό θα επιβάλλεται αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος από 2 έως 24 μήνες.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα – ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, Ηλεκτρονική Ταυτότητα – αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο που υπάρχει από το Κτηματολόγιο – το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020 – θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό δίχτυ πάνω από τα κτίρια. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, όπως λένε, σε λίγο καιρό όλες οι υπηρεσίες με το πάτημα ενός κουμπιού να έχουν πλήρη εικόνα της δόμησης σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Σχετικές εικόνες

  • Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα νόμιμα και αυθαίρετα κτίρια
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook