11.09.2014
Μείωση προστίμου μέσω πράσινης επένδυσης

Η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να μπορούν να κάνουν πράσινες παρεμβάσεις στα ακίνητά τους, επενδύοντας το 50% του προστίμου τακτοποίησης, άρχισε χθες.

Το μέτρο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται έπειτα από δύο εβδομάδες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ): εκεί υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Χθες υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, που προβλέπει τον συμψηφισμό του 50% του προστίμου στα αυθαίρετα προκειμένου να γίνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης. Την τελική μορφή της ρύθμισης με το μπόνους στα αυθαίρετα παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 18 Ιουνίου. Πλέον, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, όπου το μισό του προστίμου αντί να καταλήγει στο κράτος θα επενδύεται στο ακίνητο, άτυχοι είναι οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο τακτοποίησης αφού δεν μπορούν να ενταχθούν εκ των υστέρων στο μέτρο. Τυχεροί είναι όσοι πληρώνουν το πρόστιμο με δόσεις. Τα καταβληθέντα ποσά για τις παρεμβάσεις στα κτίρια, θα αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται τα χρήματα δεν επιστρέφονται.

Διευκρινίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς μπορούν να διαθέσουν το 100% του προβλεπόμενου προστίμου για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση των κτιρίων τους.
Ποιους αφορά. Η ρύθμιση για την ενεργειακή αναβάθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003, αλλά και τα λιθόκτιστα κτίρια που κτίστηκαν πριν από την 28η Ιουλίου 2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (ν. 4178/2013). Στη στατική ενίσχυση δεν περιλαμβάνονται τα λιθόκτιστα κτίρια.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα κτίρια των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει γι’ αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματα. Επιπλέον, από τη ρύθμιση αποκλείονται τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πριν από το 1975.

Ο συμψηφισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση διενεργείται για το ποσό έως το 50% του ειδικού προστίμου, μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου και εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία ή ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% του κτιρίου αναφοράς. Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο το κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές εικόνες

  • Μείωση προστίμου μέσω πράσινης επένδυσης
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook