02.08.2014
Πράσινο φως για να χτιστούν 10.000 στρέμματα στην Αττική

Λύση για οικοδομικούς συνεταιρισμούς που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 και βρίσκονται σε Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα, Μαραθώνα, Πετρούπολη και Πικέρμι προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ανοίγει ο δρόμος για την πολεοδόμηση 10.000 στρεμμάτων – που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 – στην Αττική με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Οι περιοχές όπου μπορούν να χτιστούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί στην Αττική είναι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η Παλαιά Φώκαια, η Σαρωνίδα, ο Μαραθώνας, η Πετρούπολη και το Πικέρμι.

Στην Αττική οι 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί καλύπτουν μια έκταση πάνω από 100.000 στρέμματα, από τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, μόνο τα 25.000 είναι «καθαρά» και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Για τα μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών που κατέχουν τα υπόλοιπα 75.000 στρέμματα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να πολεοδομηθούν στην Αττική αν υπάρχει ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 είτε να προχωρήσουν σε ανταλλαγή της έκτασής τους με το 80% άλλων δημόσιων εκτάσεων μέσω της Τράπεζας Γης.

Η εκτίμηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ότι 10.000 στρέμματα θα πολεοδομηθούν στην Αττική και 65.000 θα πρέπει να αναδασωθούν και να παραδοθούν ως δάσος στο Δημόσιο.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο, η έκταση που θα ανταποδίδεται ως αντάλλαγμα θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ή σε όμορη περιφέρεια με το ακίνητο ανταλλαγής. Κατ’ εξαίρεση, τα ακίνητα ανταλλαγής που βρίσκονται στην Αττική, δύναται να ανταλλάσσονται με εκτάσεις σε όλη την επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα σημεία (δηλαδή οι ζώνες υποδοχής) στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς όπου μπορούν να χτιστούν οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Θα είναι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, είτε σε χορτολιβαδικές είτε σε γεωργικές εκτάσεις που ανήκουν σε δήμους, δασαρχεία και ιδιώτες και θα πολεοδομηθούν με προεδρικά διατάγματα.

«Ολη η χαρτογράφηση με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης θα γίνει από τους δήμους. Μετά θα εκπονείται το ειδικό χωρικό σχέδιο με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων» εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν γύρω στους 8.000 εγκαταλελειμμένους οικισμούς όπου μπορούν να χτιστούν οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Ο συνεταιρισμός «Η Υγεία». Στο μεταξύ, λύση έπειτα από μισό αιώνα δίνεται για τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία» που βρίσκεται στη Σαρωνίδα και καλύπτει μια έκταση 6.540 στρεμμάτων. Τα «εργαλεία» δίνονται μέσα από το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Σημείο αναφοράς για τη λύση θα αποτελέσουν τα σχέδια για τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Πικερμίου και Νέου Βουτζά. Τόσο το νομοσχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς όσο και τα σχέδια για τον ΑΟΟΑ παρουσίασαν κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 4 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Η Υγεία» που συστάθηκε το 1965 αρχικά από γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς είναι ο δεύτερος – μετά τον ΑΟΟΑ – συνεταιρισμός στην Αττική που υπέβαλε φάκελο με τα σχέδια ολοκληρωμένης ανάπτυξής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εκτός από τη Σαρωνίδα, ο οικοδομικός συνεταιρισμός διαθέτει και 3.000 στρέμματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Εδώ δεν έχει συσταθεί φάκελος. Και αυτό επειδή το 1997 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις οικοδομικές άδειες και διέκοψε την κατασκευή κατοικιών. Εκτοτε στην περιοχή γίνεται μόνο συντήρηση των βασικών υποδομών που έγιναν το διάστημα 1980-1995.

Ο σχεδιασμός – με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου – προβλέπει το 50% της έκτασης (3.270 στρέμματα) να αποδοθεί αναδασωμένο στο Δημόσιο. Από την υπόλοιπη έκταση που απομένει, το 50% μπορεί να γίνει δυνητικά κατοικίες με συντελεστή δόμησης 0,4.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣ του συνεταιρισμού Ναούμ Παπαγιάννης, «το δυνητικά μπαίνει επειδή η έκταση υπάγεται στις διατάξεις του ΠΔ περί προστασίας των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής (όπως συμβαίνει και με άλλους συνεταιρισμούς που υπάγονται σε διατάξεις προστασίας ορεινών όγκων). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν και από το νομοσχέδιο προβλέπεται να χτιστούν 3.270 στρέμματα, ο οικοδομήσιμος χώρος – που περιορίζεται στη Γ’ Ζώνη – για εμάς μειώνεται στα 1.000 στρέμματα, τα οποία με τη διάνοιξη των δρόμων και τη δημιουργία λοιπών εγκαταστάσεων πάνε στα 700 στρέμματα».

Η εκτίμηση είναι ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα τα σπίτια που θα κατασκευαστούν θα είναι 80 τ.μ. «Εμείς ζητάμε για τις περιπτώσεις που η έκταση η οποία απομένει για πολεοδόμηση είναι μικρότερη του 20% της συνολικής ιδιοκτησίας, ο συντελεστής δόμησης να είναι 0,6 προκειμένου να μπορούν με οργανωμένη δόμηση να εξυπηρετηθούν όλα τα μέλη» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΣ του συνεταιρισμού.

Ο στόχος των μελών του συνεταιρισμού είναι να φτιαχτούν σπίτια 120 τ.μ. Το ύψος των κτιρίων – που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα μορφολογικά στοιχεία της περιοχής και να είναι βιοκλιματικά – θα είναι 7,5 μέτρα ενώ θα μπορεί να προστεθεί άλλο 1,5 μέτρο αν κατασκευαστεί στέγη. Τα υπόλοιπα 1.635 μέτρα μπορούν να γίνουν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Ο φόβος των προστίμων. Τόσο η παραχώρηση δασικών περιοχών στο Δημόσιο όσο και η ανταλλαγή εκτάσεων που καταλαμβάνουν σήμερα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί με άλλες που βρίσκονται κοντά σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς – μέσω της Τράπεζας Γης – επιλέχθηκαν ως λύση κυρίως μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων – πριν από δύο χρόνια – που επιδίκασαν αποζημιώσεις σε μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών τα οποία είχαν αγοράσει δασικές εκτάσεις πριν από το 1975 αλλά τελικά δεν τους επετράπη να χτίσουν.

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΓΙΟΓΚΑΚΑ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές εικόνες

  • Πράσινο φως για να χτιστούν 10.000 στρέμματα στην Αττική
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook