03.08.2014
«Αδυνατίζουν» τους «πράσινους Ράμπο»

Την υποβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), του μοναδικού ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας που εντοπίζει όσους διαπράττουν περιβαλλοντικά εγκλήματα, δρομολογεί η κυβέρνηση με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η έγκριση του οποίου ωστόσο εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σήμερα στην ΕΥΕΠ εργάζονται 22 επιθεωρητές και τρεις διοικητικοί. Σε αυτήν εντάσσεται και η Ειδική Υπηρεσία Εντοπισμού και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), η οποία απασχολεί μόλις πέντε άτομα (τρεις διοικητικούς και δύο επιθεωρητές, έναν για τη Βόρεια και έναν για τη Νότια Ελλάδα). Από το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΥΕΠ πολλοί βρίσκονται υπό αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης. Αλλοι επιχειρούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέση τους καθώς με το νέο οργανόγραμμα και οι δύο υπηρεσίες δεν «σηκώνουν» περισσότερα από 20 άτομα, εκ των οποίων μόνο 15 θα είναι επιθεωρητές. Αλλωστε η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ιδιωτικού σώματος «πράσινων Ράμπο» ακολουθώντας το αποτυχημένο μοντέλο των ιδιωτών ελεγκτών δόμησης.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος διενεργούν αυτοψίες σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, βιομηχανική ή άλλη δραστηριότητα που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (όπως καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές κ.ά.). Και όλα αυτά, όπως αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, χωρίς καμία νομική υποστήριξη απέναντι σε επιχειρήσεις-κολοσσούς και δικηγόρους-θηρία, απέναντι ακόμη και στο Δημόσιο (δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ κτλ.).

Σήμερα ολοκληρώνονται περίπου 300 έλεγχοι τον χρόνο, αν και συνολικά οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν περισσότερες από 700 υποθέσεις και δίνουν κατευθύνσεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου για διάφορες καταγγελίες.

Οσο για την Ειδική Υπηρεσία Εντοπισμού και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων, η οποία έχει την ευθύνη για την οργάνωση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων με τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ελλείψει προσωπικού και μηχανημάτων, «μοιράζει τη δουλειά» προκειμένου να προχωρήσει το έργο της. Ετσι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην κατεδάφιση 70 αυθαιρέτων και εξανάγκασε αυθαιρετούχους να «ρίξουν» με δικά τους μέσα περί τα 50 αυθαίρετα. Πρόσφατα προωθήθηκαν επίσης 17 κατεδαφίσεις στη Μύκονο, για τις οποίες τα έξοδα κατέβαλε ιδιώτης, ο οποίος είχε ιδίον όφελος: τα αυθαίρετα εμπόδιζαν την επένδυσή του. Οπως αναφέρει ο κ. Μέρκος, έχει εξασφαλιστεί περίπου 1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, κονδύλι το οποίο θα μοιραστεί στις περιφέρειες. «Αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορούν να γκρεμιστούν περίπου 200 αυθαίρετα» σημειώνει.

Ωστόσο το έργο είναι πολύ δύσκολο καθώς οι τοπικές υπηρεσίες, στην καλύτερη περίπτωση, δεν επιθυμούν εμπλοκή. Είναι άλλωστε ενδεικτική η εμπειρία από τις κατεδαφίσεις στην Κρήτη, οι οποίες δεν προχώρησαν ποτέ λόγω των αναχωμάτων που έθεσαν πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες του νησιού.

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικές εικόνες

  • «Αδυνατίζουν» τους «πράσινους Ράμπο»
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook