12.08.2014
Πέντε έξυπνες λύσεις για τον Βόλο

Αστικοί αγροί, μικροί λαβύρινθοι πρασίνου, νέες διαδρομές περιπάτου, αναψυχής ή παιχνιδιού. Οι πέντε προτάσεις που επικράτησαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Βόλος Χ4» φέρνουν έναν φρέσκο αέρα στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας με την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία τους. Ταυτόχρονα επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο το πρόβλημα της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων, ένα πρόβλημα οξύ για τους κατοίκους της, παρά την «ανάσα» που δημιουργεί το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών «Χ4» (για την ανάπλαση του «σταυρού» που δημιουργούν οι δύο δρόμοι που τέμνονται ανάμεσα σε 4 οικοδομικά τετράγωνα) ξεκίνησαν από την Αθήνα το 2010, με τη φροντίδα της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ Α.Ε.). Ακολούθησαν οι διαγωνισμοί «Θεσσαλονίκη Χ4», «Ηράκλειο Χ4» και, τέλος, ο διαγωνισμός «Κοζάνη Χ4», όλοι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ο διαγωνισμός «Βόλος Χ4» είναι ο πρώτος που έφερε σε πέρας η Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών, η υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που υποκατέστησε την ΕΑΧΑ μετά την κατάργησή της το 2014.

Οπως συνέβη και στους άλλους διαγωνισμούς, οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς προσέγγισαν με μια νέα ματιά τον δημόσιο χώρο, προτείνοντας έξυπνες ιδέες για την ανάπλασή του. Για παράδειγμα, μια από τις πέντε προτάσεις που διακρίθηκαν (Νικητάκη Χριστίνα, Κουμαριανού Ελεάννα, Παπαδημητρίου Μαρία, Τσιάμη Δήμητρα) αφορά τη δημιουργία μικρών καλλιεργήσιμων κήπων, σε συνδυασμό με δράσεις για τους κατοίκους με στόχο την ανάδειξη της έννοιας του κοινόχρηστου στην πόλη. Ετερη πρόταση (Περέλα Αννα) προτείνει τη δημιουργία μικρών διαδρομών από πράσινο, που θα περιορίζουν τη χρήση των αναπλάσεων απλώς ως «συντόμευση» για τους διερχόμενους και θα διευκολύνουν τη χρησιμοποίηση του χώρου από τους περιοίκους. Ενώ μια τρίτη πρόταση (Θεοδωρόπουλος Δημήτριος) προτείνει τη δημιουργία «φραγμάτων» ήχου στα τέσσερα άκρα του σταυρού (που σχηματίζουν οι δύο τεμνόμενοι δρόμοι), για τη δημιουργία ενός δημόσιου χώρου με καλύτερες συνθήκες (οι άλλες δύο ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι Ρουπελάκης Μανώλης - Παπαματθαιάκης Γιώργος - Πορτοκάλης Βαλεριάν Αντώνης - Στούμπου Ξένη - Κουφόπουλος Ιωάννης Μακάριος - Καρανικόλα Αλίκη Μαρία και Καρυάτη Ελλη - Μαυρίδου Δανάη).

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Πέντε έξυπνες λύσεις για τον Βόλο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook