29.06.2014
Αλλάζει ο χάρτης μικρών και μεγάλων αστικών κέντρων

Αν στην περιοχή σας τελεί υπό τροποποίηση, έστω και περιορισμένη, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, τότε ενδέχεται πολύ συντομότερα απ’ ό,τι φαντάζεστε... να βρεθείτε προ εκπλήξεων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επείγεται να «ανοίξει» την αγορά των περιοχών αμιγούς κατοικίας σε κάθε ενδιαφερόμενο και για τον λόγο αυτό όρισε την άμεση εφαρμογή αρκετών από τους νέους κανόνες στις χρήσεις γης, ιδίως την απάλειψη περιορισμών στις περιοχές που είναι σήμερα αποκλειστικά κατοικίας. Οι αλλαγές θα είναι σαφώς περισσότερες με την εκπόνηση νέου γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ιδίως εκεί όπου υπάρχει έντονο τουριστικό ή οικιστικό ενδιαφέρον.

Με τη δημοσίευσή του, λοιπόν, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο πολεοδομικό - χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα αρχίσει άμεσα να αλλάζει τον χάρτη των μικρών και μεγάλων αστικών κέντρων. Οπως ορίζεται (στο άρθρο 33), οι διατάξεις του έχουν υποχρεωτικά εφαρμογή σε εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης ή αναθεώρησης γενικών πολεοδομικών σχεδίων. Τι μπορεί να αλλάξει;

1. Περιορίζονται άμεσα οι περιοχές που σήμερα χαρακτηρίζονται αμιγούς κατοικίας. Τα κτίρια που βρίσκονται επί του βασικού οδικού δικτύου των περιοχών αυτών επηρεάζονται πρώτα: εκτός από κατοικίες θα επιτρέπονται μόνο πρεσβείες και γραφεία, αλλά στη συνέχεια πλήθος χρήσεων. Κατόπιν, θα μπορούν να επιτραπούν από μαγαζιά γειτονιάς (λ.χ. φούρνοι, φαρμακεία, κουρεία) έως εστιατόρια και καφετέριες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις, επαγγελματικά εργαστήρια κ.λπ.

2. Το ενδιαφέρον είναι ότι η τροποποίηση ενός πολεοδομικού σχεδίου δεν είναι απλώς υπόθεση του δήμου. Οπως ορίζουν τα άρθρα 7 και 8, οι εκπονήσεις των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (που αντικαθιστούν ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ) γίνονται και με πρόταση του υπουργείου, ενώ για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που αναφέρονται σε επενδύσεις, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με αίτημα του ιδιώτη. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος θα κληθεί να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό... κατά παραγγελία.

3. Με την τροποποίηση ή αναθεώρηση των ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ μπορούν να καταργηθούν και οι προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για μια περιοχή: είτε οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου είτε τα προεδρικά διατάγματα που έχουν θέσει αρχιτεκτονικούς ή πολεοδομικούς περιορισμούς «εφόσον τούτο κρίνεται πολεοδομικά απαραίτητο για την κάλυψη αναγκών παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης εντός της περιοχής του σχεδίου». Αυτό αφορά στους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε έναν οικισμό ή ένα τμήμα οικισμού που χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό, καθώς και χώρους, τόπους, τοπία ή ζώνες ιδιαίτερου κάλλους και φυσικούς σχηματισμούς που συνοδεύουν ή περιβάλλουν ακίνητα και στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως χώροι, τόποι ή ζώνες προστασίας των παραδοσιακών συνόλων.

4. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε χωριά (οικισμούς έως 2.000 κατοίκων χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης) στις οποίες αίρεται κάθε περιορισμός στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο δυναμικότητας.

5. Στο κύριο οδικό δίκτυο των πόλεων, επίσης δεν θα μπορούν να ισχύσουν οι σημερινοί περιορισμοί στις χρήσεις. Πλέον θα μπορούν να φιλοξενούν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχεία και μικρές μονάδες περίθαλψης.

6. Ενδιαφέρουσα είναι η πρόθεση του νομοθέτη να ενθαρρύνει να δημιουργηθούν πίστες αγώνων αυτοκινήτων ή μοτοποδηλάτων. Η σχετική χρήση περιλαμβάνεται σε δύο κατηγορίες χρήσεων: στις «εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς», αλλά και στις «περιοχές ιδιαιτέρων χρήσεων».

7. Τέλος, πρόθεση του νομοθέτη είναι οι περιαστικοί ελεύθεροι χώροι να «χρησιμεύσουν» προς κάλυψη αναγκών «αστικών υποδομών», ήτοι από σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης έως βιολογικούς καθαρισμούς και μονάδες επεξεργασίας και καύσης τοξικών αποβλήτων. Η διάταξη αυτή πιθανότατα έγινε κυρίως για την Αττική, προκειμένου να διευκολύνει τη χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (μεταξύ των οποίων και εργοστάσια καύσης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς διευκόλυνση των επενδύσεων, η τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου μιας περιοχής θα μπορεί να γίνει και μια απλή υπουργική απόφαση.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Αλλάζει ο χάρτης μικρών και μεγάλων αστικών κέντρων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook