05.07.2014
«Πράσινο φως» στην πώληση τουριστικών κατοικιών από τα «σχέδια»

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες μπορούν δυνητικά να προσελκύσουν πληθώρα επενδυτικών κινήσεων στην αγορά ακινήτων και στην ανάπτυξη παραθεριστικών θερέτρων ανά την επικράτεια, ανέλαβε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η κυβέρνηση. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, οι προσπάθειες που καταβάλλονται, σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να μπει επιτέλους τάξη στον πολεοδομικό και χωροταξικό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να εκσυγχρονιστούν οι χρήσεις γης προκειμένου να αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα, συνθέτουν ένα λίαν ευνοϊκό τοπίο για την προσέλκυση τόσο μικρής όσο και μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στην κτηματαγορά. Αλλωστε, το επενδυτικό ενδιαφέρον ποτέ δεν έλειψε από την αγορά, πλην ίσως των τελευταίων δύο-τριών ετών της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα όμως που το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί, η επίλυση χρόνιων προβλημάτων σε επίπεδο πολεοδομικής νομοθεσίας συνιστά βασική συνθήκη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αρκεί οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις να μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη, καθώς το παρελθόν βρίθει αντίστοιχων πρωτοβουλιών που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Ενα από τα σημαντικότερα βήματα προκύπτει από την επιχειρούμενη τροποποίηση του καθεστώτος των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής, επιχειρείται η τροποποίηση διατάξεων που ψηφίστηκαν μόλις πριν από 10 μήνες, αναφορικά με τη δημιουργία νέων τουριστικών θερέτρων που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε 12μηνη βάση. Συγκεκριμένα, απλοποιείται η διαδικασία πώλησης των τουριστικών κατοικιών που θα οικοδομούνται εντός των συγκεκριμένων τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή σε αναπτύξεις που περιλαμβάνουν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, γκολφ, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα κ.ο.κ. Με βάση το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται εφεξής η πώληση των συγκεκριμένων τουριστικών κατοικιών, ακόμα και από τα σχέδια, όπως δηλαδή γίνεται σε όλες τις μεγάλες τουριστικές αγορές. Μέχρι σήμερα, ο επενδυτής μπορούσε να διαθέσει τις κατοικίες προς πώληση μόνο εφόσον είχε ολοκληρώσει την κατασκευή του συνόλου του συγκροτήματος και είχε λάβει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, δηλαδή εφόσον είχε ολοκληρώσει όλη την επένδυση. Η πρόβλεψη αυτή είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσει υποψήφιων επενδυτών που σχεδιάζουν τέτοια έργα, όπως π.χ. στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, στην Κρήτη και στη Ρόδο, όπου δρομολογούνται τέτοιες σύνθετες μονάδες.

Οπως προκύπτει, με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτρέπεται η πώληση ή η μακροχρόνια μίσθωση των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, αμέσως μετά την έκδοση των αδειών δόμησης και των λοιπών απαιτούμενων για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών εγκρίσεων, που αφορούν το ξενοδοχειακό κατάλυμα, την ειδική τουριστική υποδομή, καθώς και την τουριστική επιπλωμένη κατοικία που αποτελεί κάθε φορά αντικείμενο μακροχρόνιας μίσθωσης ή πώλησης. Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις κατοικίες για την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της επένδυσής τους, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους έργα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σε συνδυασμό και με το υφιστάμενο εργαλείο πολεοδόμησης ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), επιτρέπει στους ιδιώτες επενδυτές την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις χρήσεις γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για στρατηγικές επενδύσεις.

Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων, σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη παρέμβαση για τη μεταρρύθμιση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας της χώρας με τον καθορισμό σαφών χρήσεων γης, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ανάπτυξης οικιστικών και επαγγελματικών/εμπορικών δραστηριοτήτων τόσο σε περιοχές εντός σχεδίου όσο και σε εκείνες που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Οπως ανέφερε στο πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank, «με τη νέα νομοθεσία επιδιώκεται η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς με απολύτως διαφανείς διατάξεις, οι οποίες θα είναι κατανοητές από όλους και θα μπορούν πράγματι να επιβληθούν και να είναι σεβαστές από όλους. Αντικαθίσταται έτσι η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος με τις περίπλοκες - αδιαφανείς - αδύνατο να εφαρμοστούν νομικές διατάξεις, οι οποίες απαιτούσαν υπερβολικά χρονοβόρες διαδικασίες ακόμη και για τον προσδιορισμό τους κατά περιοχή και που αποτελούσαν σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστο εμπόδιο για την υγιή επενδυτική – επαγγελματική δραστηριότητα και για την ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα ιδανικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικοδομικής και επαγγελματικής-επιχειρησιακής αυθαιρεσίας που ήταν καθεστώς έως σήμερα στην Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 41 εκατ. τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών. Από αυτά, το 75% έχει υλοποιηθεί σε εντός σχεδίου περιοχές, δείγμα της έκτασης των παραβάσεων.

Σημαντικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι και η παροχή της δυνατότητας εγκατάστασης εμπορικών χρήσεων σε περιοχές που μέχρι σήμερα είχαν τον χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα είναι εφικτή η δημιουργία εστιατορίων, φούρνων, κουρείων και μπαρ, ωστόσο η χορήγηση των σχετικών αδειών θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε δήμου.

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • «Πράσινο φως» στην πώληση τουριστικών κατοικιών από τα «σχέδια»
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook