01.04.2014
Μισό πρόστιμο για τα αυθαίρετα που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά

Την απόφαση με την οποία θα καθοριστεί ο τρόπος συμψηφισμού τμήματος του προστίμου για τα αυθαίρετα με τις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση ή τη στατική ενίσχυση του αυθαιρέτου υπέγραψε ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. Η απόφαση, που για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να υπογραφεί και από τον υπουργό Οικονομικών, αφορά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 2003 και έχει αναδρομική ισχύ.

Οσον αφορά τις ενεργειακές παρεμβάσεις, οι δαπάνες συμψηφίζονται με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί για παρεμβάσεις στο κέλυφος του αυθαιρέτου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, καθώς και τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης (κατά τις προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων - ΚΕΝΑΚ). Ο συμψηφισμός μπορεί να φθάνει το 50% του προστίμου (όχι και του παραβόλου), εφόσον οι παρεμβάσεις επιφέρουν αναβάθμιση του κτιρίου κατά μία ενεργειακή κατηγορία ή εξοικονόμηση μεγαλύτερη από 30%. Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο, πριν από την έναρξη των παρεμβάσεων και μετά την ολοκλήρωσή τους.

Οσον αφορά τις στατικές παρεμβάσεις, οι δαπάνες που δικαιολογούνται αφορούν την επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, ύστερα από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό. Για τον υπολογισμό της δαπάνης λαμβάνεται υπόψη το τιμολόγιο του υπουργείου για τις εργασίες αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η δυνατότητα συμψηφισμού θα έχει αναδρομική ισχύ και για αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν και με τον ν.4014/11.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Με το νέο πλαίσιο θα καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής των βασικών στοιχείων κάθε κτιρίου με ευθύνη των ιδιοκτητών και υποχρεωτική συμμετοχή μηχανικού. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας για όσους έχουν «τακτοποιήσει» αυθαίρετο με βάση τους νόμους για τα αυθαίρετα ή τους ημιυπαίθριους και εντός δεκαετίας για όλα τα υπόλοιπα κτίρια. Οπως προβλέπει το πλαίσιο, για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν από την 1.3.2012 οι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωμένοι αρχικά να συμπληρώσουν μόνο τα βασικά στοιχεία καταγραφής. Ενώ για τα νέα κτίρια, θα πρέπει να γίνεται αναλυτική καταγραφή με βάση τον ν.4030/11. Ο θεσμός προωθείται εδώ και μία 25ετία από τον τεχνικό κόσμο, με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη προσφορά του στον χωροταξικό σχεδιασμό να έχει λάβει... μυθικές διαστάσεις.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Μισό πρόστιμο για τα αυθαίρετα που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook