24.06.2014
Τι αλλάζει στις χρήσεις γης

Μεγάλες αλλαγές στις χρήσεις γης φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη», που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Με το νέο σχεδιασμό εκσυγχρονίζεται το σύστημα των χρήσεων γης ώστε να προστεθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία.

Μια από τις βασικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου είναι ότι θα επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων σε περιοχές αμιγούς κατοικίας (π.χ. όπως ο Διόνυσος που είναι περιοχή χαρακτηρισμένη ως αμιγούς κατοικίας).  Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 18 χρήσεων γης που αντιστοιχίζονται με τους περίπου 6.000 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.

Το Capital.gr παρουσιάζει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν στις προβλεπόμενες χρήσεις γης αλλά και τους επιτρεπόμενους συντελεστές δόμησης.

Οι 18 χρήσεις γης

1. Κατοικία (Κ1)

2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)

3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)

4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)

5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)

6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)

7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)

8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)

9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)

11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)

12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)

13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)

14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)

15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)

16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)

17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)

18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

Ουσιαστικά, η θεσμοθέτηση των παραπάνω 18 χρήσεων γης επιλύει σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν επιτρεπόταν μέχρι σήμερα οι φούρνοι και τα κουρεία στην αμιγή κατοικία (παρότι αφορούν καθημερινές ανάγκες των κατοίκων), οι τράπεζες και τα ταξιδιωτικά γραφεία στις περιοχές τουρισμού (παρότι χρειάζονται άμεσα στους τουρίστες), τα επαγγελματικά εργαστήρια στις περιοχές χονδρικού εμπορίου (παρότι σήμερα το εμπόριο, ιδιαίτερα το εισαγωγικό ή εξαγωγικό αλλά και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, περιλαμβάνει κάποια μορφή μεταποίησης ή συσκευασίας).

Συντελεστής δόμησης

Όσον αφορά στον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης διαμορφώνεται ως εξής:

α) Στις οικιστικές περιοχές, οι οποίες προτείνονται προς πολεοδόμηση με βάση τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ή τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, καθορίζονται ανώτατο όριο συντελεστή δόμησης ως εξής:

αα) για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση κύριας κατοικίας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,8.

ββ) Για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση πολεοδομικού κέντρου ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

γγ) Για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση τουρισμού – αναψυχής ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6.

δδ) Για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση παραθεριστικής (δεύτερης) κατοικίας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,4.

εε) Για τις περιοχές που προορίζονται για χρήση εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

β) Σε κάθε περίπτωση στις παραπάνω περιοχές ο συντελεστής δόμησης που προκύπτει κατά την πολεοδόμησή τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,8 επί του συνόλου της εκτάσεως που απομένει μετά την αφαίρεση του τμήματος που αποδίδεται σε κοινόχρηστους χώρους.

2. Στις περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προτείνονται προς πολεοδόμηση με βάση τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ή τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, εφαρμόζονται οι μέγιστοι συντελεστές δόμησης που ορίζονται από τις οικείες διατάξεις για κάθε κατηγορία οργανωμένου υποδοχέα δραστηριοτήτων. Κατηγορίες επιπέδου γειτονιάς

Οι περιοχές επιπέδου γειτονιάς αποτελούν περιοχές κατοικίας οι οποίες εξυπηρετούνται στο επίπεδο της γειτονιάς από τις απαραίτητες κοινόχρηστες, κοινωφελείς, εμπορικές και άλλες χρήσεις.

Ενδεικτικά, στις περιοχές αυτές επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:

- Κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο

- Κοινωνική πρόνοια

- Εκπαίδευση

- Άθληση

- Πολιτισμός

- Θρησκεία

- Γραφεία

- Εμπορικά καταστήματα με επιφάνεια μέχρι 100τμ ανά οικόπεδο που πρέπει να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου και απαγορεύεται να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και να ασκούν δραστηριότητα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου

- Ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες

- Αρτοποιεία μέχρι 150τμ

Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου ΜΚ

Στις περιοχές κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου ΜΚ επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2 καθώς και οι εξής επιπλέον χρήσεις (ενδεικτικά):

- Ειδική εκπαίδευση μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο

- Γυμναστήρια και οι αθλητικές σχολές (1.4.γ του άρθρου 16) μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο

- Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο

- Χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500τμ ανά οικόπεδο (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές – οικονομικές – πνευματικές εκδηλώσεις, κτίρια εκθέσεων)

- Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών τα οποία δεν αναφέρονται ρητά στις χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και των εμπορικών εκθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τα 1.500τμ ανά οικόπεδο.

- Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί

- Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες  Πολεοδομικό Κέντρο

Στις περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου (ΠΚ) επιτρέπονται οι εξής χρήσεις:

- Κατοικία

- Κοινωνική Πρόνοια

- Εκπαίδευση

- Αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων

- Θρησκευτικοί χώροι 

- Πολιτιστικές εγκαταστάσεις

- Χώροι συνάθροισης κοινού, εκθεσιακά κέντρα

- Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, εμπορικές εκθέσεις

- Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί 

- Διοίκηση 

- Περίθαλψη 

- Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης - αναψυχής

- Κέντρα διασκέδασης – αναψυχής: Μπαρ, κέντρα διασκέδασης

- Ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις 

- Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) 

- Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων & ηλεκτρ. Ενέργειας) 

- Συνεργεία αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων) 

- Πλυντήρια- λιπαντήρια αυτοκινήτων 

- Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης 

- Σταθμοί μετεπιβίβασης ΜΜΜ  - Σταθμοί λεωφορείων (υπεραστικών, διεθνών)

- Εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων

http://www.capital.gr/News.asp?id=2048053 Πηγή: www.capital.gr

Σχετικές εικόνες

  • Τι αλλάζει στις χρήσεις γης
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook