17.01.2014
«Φρένο» ΣτΕ στην επιβάρυνση οικισμών

«Μπλόκο» στην πολεοδομική επιβάρυνση των προαστικών οικισμών βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια επιδείνωσης των όρων διαβίωσης των κατοίκων, αλλά και υποβάθμισης του υπάρχοντος φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, κάθε νέα πολεοδομική ρύθμιση πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι τα δικαστήρια μπορούν να κάνουν οριακό έλεγχο για την τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ορθολογικό χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, σταθμίζοντας (με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας) κατά πόσον υποβαθμίζεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση το περιβάλλον.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων για την χωροταξική - πολεοδομική διαμόρφωση της περιοχής, αφού προηγηθεί ειδική επιστημονική μελέτη. Διαφορετικά οι πολεοδομικές τροποποιήσεις δεν μπορεί να είναι συνταγματικά ανεκτές. Ταυτόχρονα αποκρούει την επιβάρυνση περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως «αμιγούς κατοικίας» με επιπλέον χρήσεις (εμπορικές, εργαστηρίων, γραφείων κ.λπ.) που δεν είναι συμβατές με αυτές, καθώς επιτρέπονται σε περιοχές «γενικής κατοικίας».

Η ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του νόμου 3044/02 που προσδιόριζε σε τμήμα της Ροδόπολης Αττικής τη χρήση «γενικής κατοικίας» (αντί της «αμιγούς») γεγονός που επέτρεπε μεταξύ άλλων και τη λειτουργία επαγγελματικού εργαστηρίου ραφής ενδυμάτων. Κάτοικοι γειτονικών ακινήτων είχαν προσφύγει δικαστικά και στο παρελθόν το ΣτΕ είχε ακυρώσει τμήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού της ευρύτερης ζώνης γιατί είχαν ενταχθεί και δασικές εκτάσεις στο γενικό σχέδιο, ενώ προκαλείτο επιβάρυνση και του προαστιακού οικισμού. Με τη νέα απόφαση (27/14) κρίνεται αντισυνταγματική η πολεοδομική ρύθμιση και η δυνατότητα λειτουργίας, επαγγελματικών εργαστηρίων, γιατί επιβαρύνει περιοχή «αμιγούς κατοικίας».

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113203325 

 

Σχετικές εικόνες

  • «Φρένο» ΣτΕ στην επιβάρυνση οικισμών
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook