28.12.2014
Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, την κατασκευή νέων, καθώς και για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 11.000 στρεμμάτων, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τη β’ φάση των έργων, καθώς η α’ φάση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ειδικότερα προβλέπεται: l Πλήρης αντικατάσταση των αναβατήρων «Ερμής», «Ηνίοχος» και «Ηρα» με νέους σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και εκσυγχρονισμός των σταθμών βάσης και κορυφής των συγκεκριμένων αναβατήρων.

l Κατασκευή νέου κτιρίου αποθήκευσης φορείων – σταθμού οχημάτων στη θέση «Ανω Φτερόλακα 1640». l Κατασκευή πάρκου περιπέτειας – διαδρομής Toboggan στη θέση «Ανω Φτερόλακα 1640», συνολικού μήκους 1.144 μέτρων. l Κατασκευή νέου υποσταθμού στη θέση «Βλαχόλακα 2100» για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτροδότησης των αναβατήρων.

Τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού «έστρωσαν» την τελευταία διετία το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Τουρισμού. Ειδικότερα, με τον νόμο 4042/12 για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος επετράπη, κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή του όρους Παρνασσού, η δυνατότητα έκδοσης αδειών για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου της περιοχής. Επίσης, παραχωρήθηκε η χρήση δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων στο όρος Παρνασσός στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Παράλληλα, τον περασμένο Ιούλιο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού πέρασε ρύθμιση με την οποία τακτοποιούνται πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και του Παρνασσού, εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται στον πυρήνα εθνικού δρυμού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, ωστόσο αναμένεται «αξιοποίησή» του από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς για σκι.

Της Μάχης Τράτσα

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές εικόνες

  • Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook