27.12.2014
Κι άλλη τροπολογία με στόχο τα δάση!

Της... τροπολογίας γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες οπότε ο κίνδυνος ανατροπής του πολιτικού σκηνικού έχει οδηγήσει πολλούς βουλευτές στην άρον – άρον κατάθεση τροπολογιών προκειμένου να κλείσουν "εκκρεμότητες".

Στην τροπολογία, λοιπόν, που κατέθεσαν οι βουλευτές του υπολοίπου Αττικής κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας (Νέα Δημοκρατία) και Βασίλης Οικονόμου, ζητώντας την εξαίρεση από τα πρόστιμα και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, προστίθεται μία ακόμη τροπολογία.

Ο λόγος για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος με την οποία ζητάει, ουσιαστικά, να «χαρίζονται» σε ιδιώτες δημόσιες εκτάσεις- μεταξύ των οποίων δασικές και χορτολιβαδικές- στην Εύβοια. O κ. Μαρκόπουλος επιχειρεί να εμφανίσει την εν λόγω τροπολογία ως εργαλείο επίλυσης  ιδιοκτησιακών θεμάτων στην Εύβοια, ορισμένα εκ των οποίων ανάγονται στα έτη της Οθωμανικής Κατοχής.

Ωστόσο, εάν ψηφιστεί η τροπολογία αυτή, ιδιώτες -ενδεχομένως και καταπατητές- θα μπορούν να αποκτούν την κυριότητα των συγκεκριμένων δημόσιων εκτάσεων, χωρίς να προηγείται η απόδειξη των ισχυρισμών τους στα δικαστήρια, όπως προβλέπει ο Νόμος. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι η διάταξη αυτή, που είχε προωθήσει ξανά τον περασμένο Ιούλιο ο κ. Μαρκόπουλος, δεν έγινε τότε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Μαρκόπουλου, όπως καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεση της προωθούμενης τροπολογίας, η ρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να μην ταλαιπωρείται μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών - κατοίκων της Νότιας Εύβοιας που «θα πρέπει να σύρονται επί πολλά έτη στα Δικαστήρια για να επιβεβαιώσουν την κυριότητα των εκτάσεων. Δηλαδή καλούνται να καταβάλλουν μεγάλα ποσά, εντός οικονομικής κρίσης, προκειμένου να επιτύχουν διοικητική αναγνώριση της κυριότητάς τους, η οποία πηγάζει από σειρά τίτλων που φτάνει έως το 1885.»

Δεδομένου όμως, ότι πρόκειται για δημόσιες δασικές και μη εκτάσεις οι οποίες, όπως ζητά ο κ. Μαρκόπουλος, θα πρέπει να περιέρχονται «αυτόματα», χωρίς να απαιτείται δικαστική διεκδίκηση, στην κυριότητα όσων εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ρύθμιση που δεν εξυπηρετεί παρά ημέτερους.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2184373

Σχετικές εικόνες

  • Κι άλλη τροπολογία με στόχο τα δάση!
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook