17.10.2014
Ικτίνος: Πράσινο φως για 2 λατομεία

Εγκρίθηκαν με αποφάσεις της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ τα σχέδια οργανωτικής διάρθρωσης για δύο λατομεία μαρμάρου της καθετοποιημένης βιομηχανίας μαρμάρου Ικτίνος. Πρόκειται για το λατομείο της εισηγμένης στο Νέστο, του οποίου η άδεια έληξε φέτος και για το οποίο παρατείνεται η εκμετάλλευσηκαι για το νέο λατομείο στην Ημαθία.

Η Ικτίνος, όπως έχει τονίσει η διοίκησή της, λόγω της γενικότερης ύφεσης στην εσωτερική αγορά και ειδικότερα της μείωσης στον κατασκευαστικό τομέα, συνεχίζει να δίνει έμφαση στις εξαγωγές, με τη στρατηγική που ακολουθεί να έχει αποδώσει καρπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η εταιρεία σε τζίρο εξαμήνου 14,6 εκατ. ευρώ είχε πωλήσεις μόλις 2,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και το υπόλοιπο ήταν εξαγωγές. Από αυτές πάνω από 50% (7,5 εκατ. ευρώ) αφορούσαν σε πωλήσεις στην Ασία, ενώ σημαντικά μερίδια εμφανίζουν επίσης έχουν η Ευρώπη (1,5 εκατ.) και η Αμερική (1,1 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τη σημαντική ζήτηση που καταγράφεται ιδιαίτερα σε μεγάλες ασιατικές αγορές και κυρίως την Κίνα, για το μονοπωλιακό ελληνικό μάρμαρο διαθέτοντας πλήρως καθετοποιημένες δραστηριότητες από την εξόρυξη και επεξεργασία μέχρι την εμπορία και τις εφαρμογές.

Το λατομείο της Ημαθίας με έκταση 100 στρέμματα έχει βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα 600.000 μ3ενώ στο Νέστο η έκταση είναι 97,3 στρέμματα και τα βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φτάνουν τα 1.000.000 μ3.

Εκτός βεβαίως από τη δραστηριότητα του μαρμάρου η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των ΑΠΕ, ολοκληρώνοντας μάλιστα το αιολικό 19,8 MW στη Δράμα (το οποίο μάλιστα λόγω αναβάθμισης των δυνατοτήτων των ανεμογεννητριών φτάνει πλέον στα 22,2 MW), ενώ η εταιρεία έχει καταρτίσει πλάνο για την ανάπτυξη νέων πάρκων 150 -200 MW. Επίσης η Ικτίνος δραστηριοποιείται και στο realestate, όπου αναπτύσσει ένα ευρύ επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έκλεισε το εξάμηνο με κέρδη μετά από φόρους 1,55 εκατ. ευρώ (2,232 εκατ. το 2013).

Του Χάρη Φλουδόπουλου

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2133531

Σχετικές εικόνες

  • Ικτίνος: Πράσινο φως για 2 λατομεία
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook