23.07.2014

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για καταλύματα, με παρεμβάσεις όπως η κατάργηση του σταδίου της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου, η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων όπου απαιτείται. Με την υποβολή των δικαιολογητικών βάσει τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, χορηγείται αυτομάτως ειδικό σήμα λειτουργίας και ο έλεγχος από την κρατική υπηρεσία έχει χαρακτήρα περιορισμού της παραβατικότητας και όχι προληπτικό.

Για την αύξηση της ελκυστικότητας των παράκτιων περιοχών γίνονται παρεμβάσεις όπως η τροποποίηση της έννοιας του καταφυγίου τουριστικών σκαφών και της διαδικασίας χωροθέτησης τουριστικού λιμένα, καθώς και εισαγωγή πλαισίου για θαλάσσιες ζώνες ναυδετών και εξυπηρέτησης υδροπλάνων.

Σε ό,τι αφορά τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, δίνεται η δυνατότητα σύστασης ιδιοκτησιών σε τουριστικές κατοικίες από τη φάση υποβολής στην αρμόδια υπηρεσία των αρχιτεκτονικών σχεδίων για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος έναντι της φάσης έγκρισης των οικοδομικών αδειών που ισχύει σήμερα.

Ταυτόχρονα, επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων πώλησης ή μίσθωσης των τουριστικών κατοικιών αμέσως μετά την έκδοση των αδειών δόμησης και σχετικών εγκρίσεων για κάθε εγκατάσταση.

Για τα ακίνητα του καταργηθέντος Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ορίζεται δυνατότητα μερικής μακροχρόνιας εκμίσθωσης σε ιδιώτες παράλληλα με τη χρήση τους από το υπουργείο Τουρισμού για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Για τον ιατρικό τουρισμό παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς να ρυθμίσουν επιμέρους θέματα σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό (μητρώου παρόχων ιατρικού τουρισμού, πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων, το ύψος του παραβόλου που θα καταβάλλεται για τη χορήγηση του ειδικού σήματος ιατρικού τουρισμού).

http://kathimerini.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx

Πηγή: Η Καθημερινή

comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook