26.07.2014

Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης μετατρέπονται σε υπερσύγχρονο θεματικό πάρκο για τον αθλητισμό.

Πολλή κουβέντα έχει γίνει για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στις χώρες όπου έχουν διοργανωθεί Ολυμπιακοί Αγώνες. Παράδειγμα αποτελούν, όπως όλα δείχνουν, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης όπου φιλοδοξούν να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές χρησιμοποιώντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στόχος είναι η νέα αυτή προσπάθεια για αξιοποίηση των υποδομών να αποφέρει επιπλέον σημαντικά έσοδα για την πόλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο τη θέση της ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Η κίνηση αυτή της Βαρκελώνης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις χώρες που θέλουν να αξιοποιήσουν αντίστοιχα μεγάλα – και πανάκριβα – αθλητικά κέντρα τα οποία κατασκεύασαν όταν ήλθε η ώρα να φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα, όπου πολλές από τις εγκαταστάσεις όχι μόνο παραμένουν αναξιοποίητες αλλά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με το πέρασμα του χρόνου.
Από το 2015 οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης θα αποτελούν το κέντρο του πρώτου θεματικού πάρκου στον κόσμο, το οποίο θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα σπορ και θα ονομάζεται Open Camp Sportainment.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο-πιλότο της πόλης να αυξήσει τα έσοδά της σε καιρό κρίσης, εκμεταλλευόμενη πλήρως τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν εκεί για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες του 1992, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα εξακολουθούν να λειτουργούν. Τώρα η πόλη θέλει να τις κάνει ένα ενιαίο θεματικό πάρκο το οποίο θα φιλοξενεί περίπου 7.000 επισκέπτες την ημέρα, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, βάζοντας στα ταμεία της πόλης – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – περίπου 53 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η συνολική επένδυση για να αναμορφωθούν οι υπάρχοντες λειτουργικοί και μη χώροι υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 240 νέες θέσεις εργασίας.
«Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να τρέχετε τον αγώνα των 100 μέτρων δίπλα των Γιουσέιν Μπολτ ή να συμμετέχετε σε ομάδα που λαμβάνει μέρος στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, θα μπορέσετε να το μάθετε στο Open Camp, το πρώτο θεματικό πάρκο για σπορ στον κόσμο που ανοίγει τις πύλες του στη Βαρκελώνη την επόμενη χρονιά» σχολίαζε για το φιλόδοξο αυτό πιλοτικό σχέδιο ο «Γκάρντιαν».
Εκεί, προσομοιωτές και άλλες μορφές ψηφιακής τεχνολογίας θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να ζουν τις συγκινήσεις ενός σκιέρ που κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα την πλαγιά ή ενός κορυφαίου ποδοσφαιριστή που πλησιάζει το αντίπαλο τέρμα για να σκοράρει. «Θα κινηματογραφούμε (την εμπειρία) με κάμερες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπό την εποπτεία πλήρους ομάδας παραγωγής, ώστε να μπορεί να ξαναζήσει κανείς την εμπειρία στην τηλεόραση του σπιτιού του» είπαν στη βρετανική εφημερίδα οι οργανωτές της προσπάθειας. Για να συμμετάσχουν στη δημιουργία του θεματικού πάρκου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 23 εταιρείες, οι οποίες ανήκουν στην κοινοπραξία που υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τον δήμο ώστε να νοικιάσει τις εγκαταστάσεις έναντι 30 εκατ. ευρώ. Το βασικό εισιτήριο εισόδου θα είναι 28 ευρώ, ενώ με 45 ευρώ θα μπορεί κανείς να έχει την πλήρη εμπειρία του πάρκου συμμετέχοντας σε παιχνίδια ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, να τρέχει σε αγώνα δρόμου 1.500 μέτρων ή να λαμβάνει μέρος σε ολυμπιακά αθλήματα. Τα εισιτήρια θα πωλούνται μέσω ειδικών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, ενώ οι ίδιες εφαρμογές θα λειτουργούν και ως οδηγός για τις εγκαταστάσεις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: Τα Νέα

comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook