30.06.2014
Αλλάζουν όλα στον τρόπο λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων

Σε επτά κατηγορίες θα κατατάσσονται στο εξής οι τουριστικές επιχειρήσεις και σε σε πέντε κατηγορίες αστέρων τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις οι κατηγορίες είναι οι εξής:

1. τουριστικά καταλύματα,

2. Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής,

3. τουριστικά γραφεία,

4. γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων,

5. Επιχειρήσεις εκμίσθωσης Μοτοσικλετών, Τρίτροχων και Τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ.,

6. Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.),

7. Ναυλομεσιτικά Γραφεία.

Τα ξενοδοχεία θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων και προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα επανακαθοριστούν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων θα κατατάσσονται σε κατηγορίες «κλειδιών» και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι ο αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη κατάταξης των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε κατηγορίες.

Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις ορίζεται ότι είναι το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των σχετικών δομών που διαθέτει ο ΕΟΤ. Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κάμπινγκ. Συγκεκριμένα καταργείται η απαίτηση να υπάρχει προηγούμενη έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου οι οποίες, πλέον, ενσωματώνονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), όπου απαιτείται.

Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το φάκελο και να χορηγήσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εντός 50 ημερών.

Παράλληλα ρυθμίζονται θέματα χωροθέτησης και καθορισμού των χερσαίων ορίων αλλά και της ζώνης αιγιαλού στις μαρίνες με στόχο, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η συγκεκριμένη κατηγορία δημόσιας περιουσίας. Τα υδροπλάνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους μαρινών με στόχο να εξυπηρετηθεί η εποχική ζήτηση για μετακινήσεις με αυτό το μέσο.

Μεταξύ των άλλων ρυθμίσεων προβλέπονται τα εξής:

· Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου μετονομάζεται σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης. Σ'αυτήν, μάλιστα, θα μπορούν να απασχολούνται ως προιστάμενοι (ελλείψει προσωπικού σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση) στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού με ειδικά προσόντα. 

· Δίνεται η δυνατότητα να παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές Τουριστικές σχολές τα ακίνητα του πρώην Οργανισμού Τουριστικής εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) τα οποία, μετά την κατάργησή του, περιήλθαν στο Υπουργείο Τουρισμού. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επιπλέον ρυθμίσεις για ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός, ο ιαματικός και ιατρικός τουρισμός.

· Δίνεται η δυνατότητα σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Τουρισμού όπως ο ΕΟΤ να λαμβάνουν χρηματικές δωρεές με τη μορφή χορηγιών με σκοπό την τουριστική προβολή της χώρας. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να προσφέρουν με τη μορφή χορηγίας και στη συνέχεια να εκπίπτουν από φόρους. Ποσά που μπορούν να φθάνουν «το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία».

· Άδεια στο εξής να δημιουργούν εξέδρες για πρόσδεση σκαφών ή τη διευκόλυνση των λουομένων θα έχουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών αλλά και τα μικρότερα. Ακόμη ορίζονται προδιαγραφές για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίων.

http://www.ered.gr/content/Allazoun_ola_ston_tropo_leitourgias_xenodocheion_kai_touristikon_katalumaton/#.U7pQEvl_vcH

Πηγή: Ered


Σχετικές εικόνες

  • Αλλάζουν όλα στον τρόπο λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook