28.06.2014
Λιγότερα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Το αργότερο σε 50 ημέρες από τη στιγμή της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών -που μειώνεται ο αριθμός τους- τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα λαμβάνουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τις αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού το οποίο μεταξύ των άλλων περιορίζει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των κάμπινγκ και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το υπό επεξεργασία Σχέδιο για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ξενοδοχείο και κάμπινγκ, ο αιτών θα πρέπει να υποβάλει στις τουριστικές υπηρεσίες ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τα παρακάτω δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση, άδεια οικοδομής ή άδεια δόμησης, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, βεβαίωση σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου, Απόδειξη κατάθεσης παραβόλων, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, αντίγραφα των σχεδίων αρχιτεκτονικής μελέτης, αντίγραφο ποινικού μητρώου και βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος περί ενημερότητας των προς αυτό υποχρεώσεων. Αν παρέλθει χρονικό διάστημα 50 ημερών και οι αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες δεν έχουν επιληφθεί επί της αίτησης τεκμαίρεται ότι έχει δοθεί το Σήμα και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση γι’ αυτό. Επίσης, τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας είναι αόριστης διάρκειας.

Σημειώνεται ότι το παράβολο που κατατίθεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου κοστίζει 10 ευρώ ανά δωμάτιο σε περιπτώσεις ξενοδοχείων 5 αστέρων, 8 ευρώ σε 4 αστέρων, 6 ευρώ σε 3 αστέρων, και από 4 ευρώ σε 2 αστέρων και με 1 αστέρι. Για τις οργανωμένες κατασκηνώσεις το κόστος είναι 5 ευρώ ανά θέση και 10 ευρώ ανά οικίσκο. Αντίστοιχη απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση των δικαιολογητικών προβλέπεται και για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα. Σύμφωνα με το Σχέδιο το κόστος του παραβόλου για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταλυμάτων θα φθάνει σε 10 ευρώ ανά δωμάτιο.

Με τις διατάξεις για την αδειοδότηση των ξενοδοχείων των κάμπινγκ και των ενοικιαζόμενων δωματίων ουσιαστικά καταργείται το στάδιο της προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων όπου απαιτείται. Παράλληλα, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία χορηγείται βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους θεσμοθετείται μία συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας σχετικά με τη γνωμοδότηση που πρέπει να δοθεί για την αδειοδότηση των καταλυμάτων.

Οπως υπογραμμίζεται, σκοπός είναι η συντόμευση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης Ειδικού Σήματος σε καταλύματα που έχουν Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, προστατεύοντας όμως το δημόσιο αγαθό της υγείας αφού πριν χορηγηθεί το Σήμα τίθεται ως προϋπόθεση η προηγούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας.

Το Σχέδιο Νόμου που αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή το επόμενο διάστημα προβλέπει και μία σειρά άλλων θεμάτων που σχετίζονται με τη τουριστική δραστηριότητα. Η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται πάνω από 10 χρόνια στους κόλπους των τουριστικών υπηρεσιών και ως φαίνεται θα διευθετηθεί με την ψήφιση του παραπάνω Σχεδίου.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Λιγότερα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook