04.07.2014
Επενδύσεις 8 δισ. για να αντικατασταθούν τα παλαιά σπίτια

Επενδύσεις ύψους 8 δις ευρώ στην αγορά κατοικίας θα χρειαστούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές και να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο οικιστικό απόθεμα.

Αυτό εκτιμά η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυση της οικονομίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της αγοράς ακινήτων. Όπως επισημαίνει, φέτος οι άμεσες επενδύσεις σε κατοικίες θα υποχωρήσει κάτω από 3,1 δις ευρώ εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και της εξαιρετικά επιβαρυντικής φορολογικής πολιτικής που εφαρμόστηκε, ιδιαίτερα το 2013.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η ανάπτυξη του τουρισμού και άλλων κλάδων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε οικιστικά, βιομηχανικά και τουριστικά ακίνητα. Οι επενδύσεις αυτές σήμερα είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό να υλοποιηθούν διότι ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας διαθέτει σημαντική υποαπασχολούμενη δυναμικότητα. Επομένως, και στον κλάδο των ακινήτων, που δεν εντάσσεται στους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στα επόμενα έτη που θα χρηματοδοτηθούν τόσο με εγχώρια κεφάλαια (π.χ., με την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα), αλλά και με ξένα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές επανήλθε τον Ιούν. 2014 σε ανοδική πορεία στις 84,2 μον. (Μάιος.2014: 80,9 μον.), από το πολύ χαμηλό 69,5 μον. τον Ιούν.2013. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα προήλθε από την επάνοδο σε αυξητική τάση των επιχειρηματικών προσδοκιών στην κατασκευή «Δημοσίων Έργων», καθώς προχωρεί, με μεταπτώσεις, η κατασκευή των έργων βασικής υποδομής (Ιούν.2014: 93,0 μον. Μάιος.2014: 91,2, Απρ.2014: 98,2, έναντι των 86,2 μονάδων του Ιούν.2013).

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι προσδοκίες στις κατασκευές «Κατοικιών» (Ιούν.2014: 63,2 μον. Μάιος.2014: 59,4, Ιούν.2013: 38,0), όπως και οι εκτιμήσεις για τις κατασκευές «Λοιπών Ιδιωτικών Κτιρίων» (Ιούν.2014: 62,0, Μάιος.2014: 56,5, Ιούν.2013: 32,4).

http://www.ered.gr/lastnews/Ependuseis_8_dis_gia_na_antikatastathoun_ta_palaia_spitia/#.U7nK1rGxuvm

Πηγή: Ered

Κατηγορίες: Πολεοδομία

Σχετικές εικόνες

  • Επενδύσεις 8 δισ. για να αντικατασταθούν τα παλαιά σπίτια
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook