11.04.2014
Στρατηγικές παρεμβάσεις για μια πιο ελκυστική Αθήνα

Θα μπορούσε η ζωή στη Αθήνα να γίνει καλύτερη; Είναι δυνατόν το κέντρο της πόλης να γίνει πόλος έλξης για κατοικία; Ναι, εφόσον πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία της πόλης ώστε να διευκολυνθεί η σύνδεση των περιοχών και η κινητικότητα των πολιτών με τη δημιουργία «διαδρομών» πολιτισμού, επιχειρηματικότητας, πολιτιστικού και φυσικού ενδιαφέροντος. Μία «ημερήσια εκδρομή» στην Πειραιώς -εφόσον υλοποιηθούν κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις- πρότεινε ενδεικτικά ο κ. Γιώργος Παρμενίδης, καθηγητής του ΕΜΠ, αρχιτέκτων μηχανικός, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος «Διερεύνηση στρατηγικών για τη δικτύωση αστικών Παρεμβάσεων στο μητροπολιτικό κέντρο Αθηνών» που εκπονήθηκε από ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό το πνεύμα των προτεινόμενων παρεμβάσεων, οι ερευνητές παρουσίασαν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τη μετατροπή της Συγγρού από αυτοκινητόδρομο σε αστική λεωφόρο (υπεύθυνος Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ) με τη μείωση των ταχυτήτων των Ι.Χ. και παράλληλα τη λειτουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς. Προτείνεται ακόμα η διεύρυνση του χώρου των πεζών καθώς και η δημιουργία ποδηλατόδρομου. Η συγκεκριμένη παρέμβαση προτείνεται σε συνάρτηση με τις αλλαγές στον Φαληρικό Ορμο μετά την ολοκλήρωση του έργου από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνδυασμό με την επέκταση του μετρό και τη λειτουργία του νέου λιμένος Πειραιώς.

Χρήση άδειων οικοπέδων

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης τη μετατροπή της Χαμοστέρνας σε αστική λεωφόρο με παράλληλη «δημιουργία» πλατείας των τριών δήμων (Ταύρου, Αθήνας, Καλλιθέας) που συναντιούνται στον κόμβο Χαμοστέρνας - Ταύρου. Επίσης τη δικτύωση των περιοχών εκατέρωθεν της ζώνης των σταθμών Λαρίσης - Πελοποννήσου (Πατήσια - Κολωνός) αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άδειων ιδιόκτητων οικοπέδων ή σπιτιών από το Δημόσιο ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες σε συγκεκριμένες περιοχές (υπεύθυνη ερευνήτρια Αριάδνη Βοζάνη, επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Πατήσια δεν υπάρχουν πολλοί αδόμητοι χώροι, υπάρχουν όμως διαμερίσματα κυρίως ισόγεια ή ακόμα και ολόκληρα κτίρια που παραμένουν άδεια, επηρεάζοντας τις συνθήκες ζωής στην περιοχή.

Η ανάγκη των παρεμβάσεων για τη μητροπολιτική Αθήνα αναδεικνύεται από τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος. Τη δεκαετία από το 2001-2011 το μητροπολιτικό κέντρο παρουσίασε μείωση πληθυσμού σε ποσοστό 17% και το ευρύτερο κέντρο μείωση από 5%-14%. Αντίθετα η Δυτ. Αττική παρουσίασε αύξηση πληθυσμού κατά 8% και η Αν. Αττική αύξηση 30%, ενώ τα κοντινά νησιά αύξηση 5% Οσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο «η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια για τα προγράμματα Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης μητροπολιτικού και διαδημοτικού επιπέδου» τόνισε ο κ. Πολύζος.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής καθώς, όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Αννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου «σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για να προσδιοριστούν κάποιοι άξονες. Είναι σημαντικό να μάθουμε να συζητάμε με βάση συγκεκριμένα στοιχεία». Ο προσδιορισμός των έργων που θα προχωρήσουν είναι βέβαια πολιτική απόφαση, προσέθεσε.

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Στρατηγικές παρεμβάσεις για μια πιο ελκυστική Αθήνα
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook