10.04.2014
Δύο τροπολογίες στο ν/σ για τα υδατορέματα

Αρχισε... ο χορός των τροπολογιών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα υδατορέματα. Με δύο τροπολογίες του, το υπουργείο:

• Προχωράει στο «κλείσιμο» με συνοπτικές διαδικασίες των διεκδικήσεων δημοσίων δασικών εκτάσεων από εταιρείες λατόμευσης σχιστολίθου, ακόμα και αν η διαδικασία είναι εις βάρος του Δημοσίου. Η τροπολογία επιβάλλει στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών να αποφανθεί μέσα σε 20 ημέρες (χωρίς να διευκρινίζει τι θα συμβεί αν αυτό δεν είναι δυνατόν) για τις αιτήσεις των εταιρειών επί διακατεχόμενων εκτάσεων. Αναστέλλει κάθε διοικητική πράξη προστασίας των δασικών εκτάσεων (λ.χ. πρόστιμα). Και δίνει νέα παράταση στα λατομεία που λειτουργούν χωρίς να έχουν λάβει άδεια εκμετάλλευσης ή να έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης με το Δημόσιο.

• Ορίζει ότι μια πολεοδομική ρύθμιση που ακυρώθηκε από το ΣτΕ (λ.χ. όροι δόμησης, χρήσεις γης, ρυμοτομικά σχέδια) επειδή θεσπίστηκε από αναρμόδιο όργανο θα εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς όμως να ζητηθεί η γνωμοδότηση κανενός, πλην του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ). Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί με την ακυρωμένη απόφαση θα θεωρούνται νόμιμες.

• Δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να στεγάσουν τις υπαίθριες (ανοιχτές) πισίνες τους με σχετικά ελαφρές κατασκευές (χωρίς να προσμετρείται στον συντελεστή). Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τους δήμους, αλλά και για τα δημόσια σχολεία.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Δύο τροπολογίες στο ν/σ για τα υδατορέματα
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook