18.06.2014
Κτηματολόγιο δεν έχουμε, έχουμε όμως φιρμάνια!

Πόσο δύσκολη θα μπορούσε να είναι η ενοικίαση αναψυκτηρίου από ένα δήμο, ύστερα από τέσσερα χρόνια Μνημονίου; Την απάντηση δίνει η περιπετειώδης ιστορία αξιοποίησης ενός ιστορικού πάρκου στα γραφικά Ιωάννινα το μέλλον του οποίου κρέμεται από τα ταπιά, τους τίτλους κτήσης που ανάγονται στην Οθωμανική περίοδο…

Όλα ξεκίνησαν όταν η σημερινή δημοτική αρχή των Ιωαννίνων αποφάσισε να μισθώσει το αναψυκτήριο που βρίσκεται στην έκταση των περίπου 200 στρεμμάτων του πάρκου Πυρσινέλλα, όπως είναι γνωστή στους ντόπιους η όαση πρασίνου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Τότε έγινε γνωστό ότι το ακίνητο όπως και η συνολική έκταση δεν συνοδευόταν από τίτλους ιδιοκτησίας και άρα δεν μπορούσε να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του καφέ σε ιδιώτη.

Και αυτό επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε… ξεχάσει να δηλώσει μέσω του Κτηματολογίου την έκταση. Έτσι, η έκταση πέρασε αυτοδίκαια στο δασαρχείο, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας δικαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο δασάρχη και το Δήμο.

Τα ταπιά

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Ηπειρώτικος Αγών, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναζητήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του πάρκου, οι οποίοι συνάφθηκαν όταν τα Γιάννενα βρίσκονταν υπό τον οθωμανικό ζυγό. Πρόκειται για τα ταπιά- γνωστά από την υπόθεση του Βατοπεδίου- που αποδεικνύουν ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε ως κληροδότημα στο δήμο από δωρητή. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας, Γιώργος Τσαντίκος, ο μόνος τρόπος για να αποδείξει η δημοτική αρχή ότι η έκταση βρίσκεται στην ιδιοκτησία της είναι η ύπαρξη των ταπιών.

«Ορισμένες πράξεις πραγματοποιήθηκαν πριν από το 1913 οπότε απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα και ως αποτέλεσμα κάποια από τα ταπιά βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη» σημειώνει.

Πλέον, η έρευνα των ταπιών που έχει αναλάβει ο δικηγόρος Γιάννης Κτιστάκις βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς. Θα πρέπει, αφότου συγκεντρωθεί το σύνολο των τίτλων ιδιοκτησίας της οθωμανικής περιόδου να μεταφραστεί από τα παλαιοτουρκικά στη σύγχρονη τουρκική γλώσσα και στη συνέχεια στα ελληνικά…

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική πολιτεία θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, ώστε ο δήμος Ιωαννίνων να καταφέρει να προσκομίσει στη δικαιοσύνη τα τάπια έως τον Δεκέμβριο οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Η παραπάνω περίπτωση αποτελεί μικρογραφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εγχείρημα της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων που εμφανίζει πολύ μικρή πρόοδο. Μάλιστα, κατά την τελευταία τριετία δημιουργήθηκαν περισσότερες από 100 νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, ωστόσο η αξιοποίηση εξακολουθεί να παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, απροσπέλαστος λαβύρινθος.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σχετικές εικόνες

  • Κτηματολόγιο δεν έχουμε, έχουμε όμως φιρμάνια!
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook