06.06.2014
Lamda Development για Mall: Eίμαστε νόμιμοι

Η υλοποίηση του εμπορικού κέντρου The mall Athens στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκε βάσει νόμου ανέφερε, χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Με αφορμή ερώτηση μετόχου, ο manager της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων τοποθετήθηκε σχετικά με την επίμαχη πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων που προβλέπει την ένταξη του εμπορικού κέντρου σε καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων (fast track), τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι το κτήριο είναι αυθαίρετο.

«Αυτή η ανάπτυξη υλοποιήθηκε με βάση νόμο του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (σ.σ: πρόκειται για το νόμο Ε. Βενιζέλου περί Ολυμπιακής Προετοιμασίας). Τότε ήταν η πρώτη φορά που ένας επενδυτής πήρε το ρίσκο να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι πολλοί από εμάς -κι εγώ σαν πολίτης τότε δεν ήμουν στην Lamda- έβλεπαν με μεγάλη δόση αβεβαιότητας την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα» σημείωσε.

«Δώσαμε 100 εκατ. ευρώ»

Πρόσθεσε ότι η έκταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το mall επιφάνειας 58.000 τ.μ. ήταν εκείνη την εποχή χωράφι, για την αγορά της οποίας η εταιρεία κατέβαλε, τότε, το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

«Την εποχή εκείνη το μέρος στο οποίο θα γινόταν το εμπορικό κέντρο και το Ολυμπιακό χωριό ήταν βαλτότοπος, χωρίς πράσινο ή κάποιας μορφής ανάπτυξη. Το τίμημα που αντιστοιχούσε στην απόκτηση αυτών των χωραφιών ήταν 100 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη που απασχολεί 2.500 άτομα έγινε με νόμο και η εταιρεία ξόδεψε πολλά χρήματα, μεταξύ άλλων, και σε νομικές υπηρεσίες για την αποσαφήνιση ζητημάτων που στη χώρα μας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Το εμπορικό κέντρο ολοκληρώθηκε και ταυτόχρονα υπήρχε μία εκκρεμότητα με το ΣτΕ στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι και φορείς του Δήμου Αμαρουσίου, οι οποίοι ανέφεραν ότι εάν υλοποιηθεί μία ανάπτυξη με νόμο, δεν υπάρχει η δυνατότητα προσβολής της διαδικασίας» σημείωσε.

Αναφερθείς στην απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι σε αυτή αναφέρεται πως η όλη ανάπτυξη που έγινε στο χώρο συνάδει με τους συντελεστές δόμησης που υπάρχουν στο Μαρούσι. Όσον αφορά στο εμπορικό κέντρο, το ΣτΕ ζητάει την ύπαρξη επιστημονικής έρευνας που να δικαιολογεί εάν είναι σωστός ή όχι ο συντελεστής δόμησης του εμπορικού κέντρου, όπως τόνισε.

«Σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτή η ανάπτυξη εάν υλοποιούνταν όπως οι υπόλοιπες, δηλαδή, όχι με νόμο, θα έπρεπε να υπάρχει η έρευνα την οποία η εταιρεία πρέπει να προσκομίσει. Ταυτόχρονα, το ΣτΕ αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από περιβαλλοντική μελέτη, η οποία δεν υπήρχε επειδή το εμπορικό κέντρο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του νόμου για την επιτάχυνση ορισμένων διαδικασιών ενόψει, τότε, των Ολυμπιακών αγώνων» δήλωσε.

Όπως έκανε γνωστό ο Οδυσσέας Αθανασίου, η διοίκηση της εταιρείας καταρτίζει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως και επιστημονική μελέτη που να «δικαιολογεί» το  συντελεστή δόμησης 1.9 του mall.

«Είναι προφανές ότι εάν η εμπορική δραστηριότητα μίας περιοχής, αναπτυχθεί σε ένα εμπορικό κέντρο, η περιοχή και η τοπική κυκλοφορία ωφελείται, σε σχέση με την δραστηριοποίηση διάσπαρτων καταστημάτων. Οι μελέτες αυτές που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, θα αποσταλούν στα αρμόδια υπουργεία τα οποία θα τις εξετάσουν και θα τις προωθήσουν στο ΣτΕ» ανέφερε.

Η ένταξη στο fast track

Για την διυπουργική απόφαση με την οποία το εμπορικό κέντρο εντάσσεται στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων ο κ. Αθανασίου είπε:

«Θα προχωρήσουμε σε μία ποιοτική περιβαλλοντική αναβάθμιση του mall, ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση. Για να αποφύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούν αυτού του είδους τα έργα, ακολουθούμε τη διαδικασία του ΕΣΧΑΣΕ, η οποία σχετίζεται με τις στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν κάποιο ποσό επένδυσης και «κρατούν» κάποιες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε τη διαδικασία μέσω του Invest in Greece με στόχο την επιτάχυνση του έργου».

«Ούτε πήραμε ούτε θα πάρουμε επιδότηση. Ούτε νομιμοποιήσαμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε το mall με παράβολα 10.000 ευρώ. Το mall επισκέπτονται 11 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο» κατέληξε.

Ελληνικό

Αναφορικά με το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού, η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε ότι η επένδυση θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και «έχει την μέγιστη υποστήριξη του βασικού μετόχου της Lamda, της Consolidated Lamda holdings που έφερε στην Ελλάδα ξένα κεφάλαια, όπως η Al Maabar και η Fosun».

«Η Lamda Development έχει υλοποιήσει, κατά την τελευταία εξαετία, επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει περικόψει ούτε μία θέση εργασίας» ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=2034779

Σχετικές εικόνες

  • Lamda Development για Mall: Eίμαστε νόμιμοι
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook