27.02.2014
Σχέδιο Β: πεζοδρόμηση της Σταδίου

Θα μπορούσε να πεζοδρομηθεί η οδός Σταδίου αντί της οδού Πανεπιστημίου; Με το υποθετικό αυτό ερώτημα τρεις αρχιτέκτονες έρχονται, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, να συνεχίσουν τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Οπως εκτιμούν, η πεζοδρόμηση της οδού Σταδίου θα έχει μεγαλύτερο πεδίο επίδρασης και μικρότερες επιπτώσεις στη λειτουργία της πόλης.
Σήμερα, η οδός Σταδίου έχει χάσει την παλιά της αίγλη, με πολλά από τα καταστήματά της να παραμένουν επί μακρόν άδεια. «Η άλλοτε κοσμοπολίτικη οδός Σταδίου χαρακτηρίζεται σήμερα από εγκατάλειψη. Οι παιδικές και οι ύστερες μνήμες μας αντιπαρατίθενται σε μια ζοφερή πραγματικότητα», ανέφερε χθες ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου. «Ανησυχώ ότι ο δρόμος θα αποδυναμωθεί περαιτέρω μετά την ανάπλαση της Πανεπιστημίου».
Η ιδέα της πεζοδρόμησης των οδών Σταδίου και Φιλελλήνων, αντί των οδών Πανεπιστημίου και Αμαλίας, ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα υφίσταται τον «εναγκαλισμό» δύο υπερφορτωμένων κυκλοφοριακών διαύλων. «Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη σύνταξη ενός εφεδρικού σχεδίου, ενός Ρlan B, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ανάπλαση της Πανεπιστημίου δεν προχωρήσει», ανέφερε ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Βεντουράκης. «Η πεζοδρόμηση της Σταδίου έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα», είπε ο αρχιτέκτων Δημήτρης Κονταργύρης. «Ο πεζοδρομημένος άξονας θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με το εμπορικό τρίγωνο και την Πλάκα, δεν προϋποθέτει σημαντικές κυκλοφοριακές αλλαγές και μπορεί να δοκιμαστεί άμεσα, εύκολα και αδάπανα. Ας τολμήσουμε να κλείσουμε το Σάββατο το πρωί την οδό Σταδίου και να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος και η πόλη».

Το Σάββατο στον ΙΑΝΟ θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το θέμα, με προσκεκλημένους αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους κ.λπ. «Πρέπει να αρθρωθεί ένας δημόσιος διάλογος χωρίς αγκυλώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) Αττικής, Γιώργος Μαδεμοχωρίτης. «Ημασταν αρνητικοί από την αρχή για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, εξαιτίας της διαδικασίας και του τρόπου παρέμβασης στον δημόσιο χώρο. Πιστεύω ότι τέτοιας κλίμακας έργα πρέπει να τεκμηριώνονται κοινωνικά και περιβαλλοντικά πριν ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουν. Είναι μια ευκαιρία να απαντηθεί γιατί επελέγη ένας εμβληματικός δρόμος κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών όπως η Πανεπιστημίου, αντί ενός εμπορικού δρόμου όπως η Σταδίου, που ολοκληρώνει το εμπορικό τρίγωνο».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Σχέδιο Β: πεζοδρόμηση της Σταδίου
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook