26.02.2014
STOP σε υπεραγορές

Την επέκταση των ορίων του ισχύοντος Γ.Π.Σ. με χρήση γης την κατοικία και μόνο, αλλά και την αναστολή οικοδομικών αδειών, μέχρι τελικής του έγκρισης, σε εκτός σχεδίου έκταση 200 στρ., στην περιοχή Παλήγιαννη της Άνω Κηφισιάς, αποφάσισε το Δ.Σ.

Πρόκειται ουσιαστικά για επικαιροποίηση προηγούμενης  απόφασης του 2011, υπό τον κίνδυνο δυσμενών εξελίξεων σχετικά με τις χρήσεις γης σε περιοχή «φιλέτο» της Κηφισιάς, για την οποία ο «υπό κατάργηση» -με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του.   

Η πρόταση αυτή κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία για την προστασία των περιοχών και του ευρύτερου περιβάλλοντος αυτών, καθόσον οι χρήσεις γης που εφαρμόζονται στα συγκεκριμένα οικόπεδα σήμερα, αφορούν σε υπεραγορές, εμπορικές αποθήκες, εκπαιδευτήρια - πολιτιστικά κτίρια, νοσοκομεία - κλινικές, αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και, μάλιστα, με παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων φορέων. Το «σήμα κινδύνου» για πιθανή ανέγερση υπεραγοράς στην αδόμητη αυτή περιοχή έδωσε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς, Ηλίας Σπυρόπουλος. Κάτι που επανενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» του Δήμου, σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις, με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες κατεδάφισης παλαιού οικήματος, σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων, επί της οδού Μπακογιάννη, στην περιοχή Παλήγιαννη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ασχοληθεί και πάλι με το συγκεκριμένο θέμα και είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το 2011 την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου ΓΠΣ Κηφισιάς, με χρήσεις αποκλειστικά κατοικίας, για την έκταση των 200 στρεμμάτων στην περιοχή Παλήγιαννη, μια έκταση που εκτείνεται μέχρι και τα όρια του Δάσους Συγγρού, όπως, επίσης, να ζητηθεί αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών, πλην κατοικίας, στις συγκεκριμένες περιοχές, για το χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

«Σκόνταψαν» στον ΟΡΣΑ
Τίποτε, όμως, από τα παραπάνω δεν προχώρησε, όπως ενημέρωσε σχετικά ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης, καθώς οι προτάσεις του Δήμου Κηφισιάς και του Δημοτικού Συμβουλίου «σκόνταψαν» στον ΟΡΣΑ, που αξίωσε να ενταχθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση στη γενικότερη επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς.

«Υπάρχει μόνο άδεια κατεδάφισης για το παλαιό οίκημα, άλλοτε ιδιωτικό σχολείο, επί της οδού Μπακογιάννη. Αν όμως ζητήσει ο ιδιοκτήτης άδεια για υπεραγορά, εμείς δεν μπορούμε να μην τη δώσουμε, γιατί σήμερα δεν ισχύει καμία αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή και αυτές οι χρήσεις επιτρέπονται», απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος, μετά την επισήμανση του θέματος από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Βάρσο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις παρακείμενες εκτάσεις.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αξιοποίηση των οικοπέδων τους, δεν είναι κάποιοι μικροϊδιοκτήτες, αλλά το ΙΚΑ που διαθέτει 33 στρέμματα γης στην περιοχή, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες από τον επιχειρηματικό, ακόμη και τον πολιτικό χώρο. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, τοπικοί φορείς της Άνω Κηφισιάς, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας, είχαν εκφράσει την άποψη ότι με την απόφασή του να εντάξει στο σχέδιο την περιοχή αυτή των 200 στρεμμάτων, ο Δήμος δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους, που συνορεύει με το Δάσος Συγγρού.

Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικος χαρακτηρισμός από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Όπως έγινε κατανοητό κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα το 2012, το γεγονός ότι δεν έχει δομηθεί η συγκεκριμένη περιοχή των 200 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο» σήμερα στην ευρύτερη Κηφισιά, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει κριθεί ο δασικός ή μη δασικός χαρακτήρας της.

Εκτός του ΙΚΑ, που είναι ο μεγαλοϊδιοκτήτης στην περιοχή, γι’ αυτό και εκφράζονται ανησυχίες για μια πιθανή μελλοντική εκμετάλλευση της έκτασής του, στο πλαίσιο «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες, κάποιοι εκ των οποίων «σκόνταψαν» στο Δασαρχείο κατά το παρελθόν, όταν επιχείρησαν να βγάλουν άδειες οικοδόμησης. Γι’ αυτό και οι επικριτές της λύσης που δρομολογεί ο Δήμος για την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου Κηφισιάς και την ένταξη στο σχέδιο της συγκεκριμένης περιοχής, υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η δόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους στην Κηφισιά.

Εισήγηση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Σύμφωνα με την τελευταία εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κηφισιάς, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου:
• Με την απόφαση αρ. 43/2011 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κηφισιάς προτάθηκε η επέκταση των ορίων του ισχύοντα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό δύο περιοχές, οι οποίες απεικονίζονται στους συνημμένους στην απόφαση αυτή χάρτες, με τους αριθμούς (Ι), με μέσο συντελεστή δομήσεως (0,10 και (IV) με μέσο συντελεστή δομήσεως (0,20) με χρήση γης και για τις δύο περιοχές αυτές την «κατοικία» και μόνο.

• Σήμερα, οι εν λόγω υπό ένταξη περιοχές είναι σε μεγάλο μέρος ελεύθερες από κτίσματα, και σ’ αυτές υπάρχουν πεύκα και άλλα δέντρα και άλλη βλάστηση. Ωστόσο, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν υπεισέρχεται στο ζήτημα του δασικού ή μη χαρακτήρα της κάθε έκτασης, ο οποίος είναι αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας, θα κριθεί, δε, κατά τις αρμόδιες διαδικασίες του άρθρου 14 του Ν. 998 της 28/29.12.1979: Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων  της Χώρας (Α’ 289). Η ένταξη μιας περιοχής εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (με επέκταση ορίων του) δεν συνιστά άμεση ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως, καθόσον απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας περιοχής στο Σχέδιο Πόλεως.

• Η παρούσα επέκταση κρίνεται αναγκαία για τη διαφύλαξη του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος των ίδιων αυτών των περιοχών, αλλά και των γειτονικών σ’ αυτές περιοχών του Δήμου, οι οποίες, όπως προκύπτει από το ίδιο το Γ.Π.Σ. έχουν ήδη χρήση «κατοικία». Η τυχόν υπέρμετρη ανάπτυξη αστικού τύπου των περιοχών αυτών, θα επιβαρύνει τόσο τις ίδιες τις περιοχές, με την εξαφάνιση μεγάλων εκτάσεων πρασίνου και ελευθέρων χώρων, και ειδικότερα αυτών που τυχόν δεν θα κριθούν δασικές, καθώς και των γειτονικών τους περιοχών, οι οποίες είναι η «Άνω Κηφισιά», τα «Αλώνια» και το «Κεφαλάρι». Θα επιβαρυνθούν, επίσης, με υπέρμετρη κυκλοφορία, πάνω από τις δυνατότητές τους, οι δρόμοι που οδηγούν σ’ αυτές τις περιοχές, όπως η Χαριλάου Τρικούπη.

• Από το σκοπό και τη φύση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προκύπτει ότι πρέπει αυτό να προηγείται των εξελίξεων, να τις προλαμβάνει και να τις διαμορφώνει. Όλες αυτές οι χρήσεις γης, πλην της χρήσεως «κατοικία», επιβαρύνουν το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον και καταστρέφουν μεγάλο μέρος πρασίνου. Πρέπει, συνεπώς, να επεκταθεί έγκαιρα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κηφισιάς στις παραπάνω περιοχές, προκειμένου να αποφευχθεί η εν λόγω επιβάρυνση.

• Με βάση τα παραπάνω, η χρήση «κατοικία», η οποία προτάθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αποτελεί ήπια μορφή οικιστικής επέκτασης στους χώρους αυτούς, η οποία κατ’ ουσίαν τις προστατεύει, ιδίως σε σύγκριση με το σήμερα υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Η ένταξη των περιοχών αυτών εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κηφισιάς αποτελεί αδιαμφισβήτητα προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωή των κατοίκων.

• Πρέπει, συνεπώς, να οριστεί για την περιοχή (Ι) χρήση γης «κατοικία» και μόνο, απαγορευομένης κάθε άλλης χρήσης και με συντελεστή δομήσεως (0,10), ο οποίος είναι ο γενικώς ισχύων σήμερα, αφού με τον τρόπο αυτό κρίνεται ότι θα διαφυλαχθεί καλύτερα το περιβάλλον και θα διατηρηθεί το υφιστάμενο πράσινο στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στους εν λόγω χώρους. Για την περιοχή (IV) πρέπει να οριστεί χρήση «κατοικία» και συντελεστής δομήσεως (0,20), όπως στην εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

• Οι παραπάνω όροι συνιστούν θεμιτό περιορισμό της χρήσης της ιδιοκτησίας, αφού κατ’ ουσίαν θεσμοθετεί, σε ένα νέο πλαίσιο, τη μία από τις υφιστάμενες χρήσεις (κατοικία) και προλαμβάνει την κατασκευή κτιρίων των υπολοίπων χρήσεων, η οποία κρίνεται ότι θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, τόσο της συγκεκριμένης περιοχής, όσο και των περιοχών του Δήμου Κηφισιάς που γειτονεύουν με την συγκεκριμένη.

• Εγκρίνει την υπ’αριθμ. 43/2011 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και πιο συγκεκριμένα: Α) Την αναστολή οικοδομικών αδειών μέχρι της τελικής τακτοποίησης και Β) Την επέκταση των ορίων του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΦΕΚ 75Δ΄/1991, ΦΕΚ 1108Δ΄/1993, ΦΕΚ 800Δ΄/1999 σε συνδυασμό με το ν. 4014/21-09-2011 άρθ. 35), ώστε να συμπεριληφθούν στο Γ.Π.Σ. οι παρακάτω δύο περιοχές, οι οποίες απεικονίζονται στους χάρτες (Χ1) και (Χ2), σε ακριβή αποσπάσματα του χάρτη (Π1) κλίμακας 1:10.000 του ισχύοντα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τα οποία αποσπάσματα επισυνάπτονται στην παρούσα απόφαση (σ.σ.: με τη χρήση κατοικίας και μόνο και με συντελεστές δόμησης 0,10 στην πρώτη περιοχή και 0,20 στη δεύετρη περιοχή, όπως περιγράφηκαν παραπάνω).

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος

http://www.amarysia.gr/kifisia/politiki/56172-stop-.html 

 

Σχετικές εικόνες

  • STOP σε υπεραγορές
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook