09.06.2014

Συνέδριο με θέμα «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ναυτιλία», διοργανώνεται την Παρασκευή 6 Ιουνίου στην Αθήνα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και με την ευκαιρία της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η θέσπιση της οδηγίας ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί πρόταση της Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, ενώ εισηγήτρια από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, Gesine Meissner.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη την οποία η Επιτροπή και η Ελληνική Προεδρία προωθούν από κοινού.

Η Οδηγία αποτελεί εργαλείο που βασίζεται στη καταγραφή των σημερινών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων κλάδων και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων στις μεταξύ τους σχέσεις και στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Οδηγία τα Κράτη Μέλη θα συνεργαστούν ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις θάλασσές μας και να τις κάνουν πιο ασφαλείς και βιώσιμες. Η Οδηγία θα βοηθήσει στη δημιουργία συνεκτικών δικτύων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για τις οποίες είναι απαραίτητη η διασυνοριακή συνεργασία και σχεδιασμός.

Επίσης η Οδηγία διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διαδικασία σχεδιασμού. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Ναυτιλίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, των ενώσεων πλοιοκτητών, των φορέων χωροταξικού σχεδιασμού και των λιμενικών αρχών διαφόρων κρατών μελών, οικολογικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

RE+D magazine

http://www.ered.gr/content/Kaiei_o_thalassios_chorotaxikos_schediasmos/#.U5Vz_14uAwF

Κατηγορίες: Συνέδρια

Σχετικές εικόνες

  • "Καίει" ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook