15.08.2014

Η προειδοποίηση του μέλους της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ προς τους Βρετανούς

Ηταν 2008 όταν ο Ντένις Οσβαλντ, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, πρότεινε να αξιοποιηθεί το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ως διεθνές προπονητικό κέντρο. «Διέθετε κουζίνες και κρεβάτια, και ξένες αποστολές, ειδικά από χώρες που έχουν μακρύ χειμώνα και αναζητούν καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν», λέει στην «Κ» ο Ελβετός αθλητικός παράγοντας. «Δεν έγινε όμως κάτι», προσθέτει.

Για τον Οσβαλντ η ΔΟΕ δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από συστάσεις σε θέματα μεταολυμπιακής αξιοποίησης. «Οι εκάστοτε κυβερνήσεις υποτίθεται ότι ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει για το μέλλον της χώρας τους. Αλλωστε αυτές πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό», λέει.

Σήμερα στον Σχινιά αθλούνται τα μέλη της ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας. Η εγκατάσταση πέρασε το 2011 από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και από εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αναλάβει την αξιοποίησή της. Ο Οσβαλντ προσπάθησε, όπως λέει σε συνέντευξή του στην «Κ», να προωθήσει την εγκατάσταση. Εδωσε τη δυνατότητα σε στέλεχος της Ελλάδας που είχε αναλάβει το έργο της μεταολυμπιακής αξιοποίησης να μιλήσει σε διεθνείς ομοσπονδίες και να τους ζητήσει να απονείμουν στη χώρα μας τη διοργάνωση και άλλων διεθνών αγώνων. Ο Οσβαλντ λέει ότι στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών του διοργανώθηκε το 2008 στον Σχινιά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας.

Πριν από το 2004, ο Οσβαλντ ήταν πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αυτός επιτηρούσε εάν τηρούνταν τα χρονοδιαγράμματα στις κατασκευές. Ξένα έντυπα εκείνης της περιόδου αμφισβητούσαν την ετοιμότητα της Ελλάδας. Εγραφαν για καθυστερήσεις και προβλήματα. Ο Οσβαλντ προσπαθούσε να καθησυχάσει τα διεθνή ΜΜΕ εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στους διοργανωτές και λέγοντας ότι «οι Ελληνες, στα σημαντικά ζητήματα, μπορούν να κάνουν θαύματα».

«Πιεζόμασταν τότε για τη διεξαγωγή των Αγώνων και η μετέπειτα αξιοποίηση των εγκαταστάσεων δεν ήταν πρωταρχικό μας μέλημα», λέει στην «Κ» ο Οσβαλντ, δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες της Αθήνας. «Είναι κρίμα που σήμερα αρκετές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται συχνά ή δεν συντηρούνται σωστά», προσθέτει.

Οπως επισημαίνει, μερικές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να ήταν μικρότερες σε μέγεθος ή έστω προσωρινές. «Ηταν δύσκολο όμως να αλλάξουμε τα σχέδια, να επαναδιαπραγματευτούμε τα συμβόλαια και να πάρουμε νέες οικοδομικές άδειες, ειδικά όταν στένευαν τα χρονικά περιθώρια», λέει. «Αλλωστε οι Ελληνες συνάδελφοί μας ήταν πεπεισμένοι ότι χάρη στους Αγώνες θα αναπτυσσόταν ο αθλητισμός στη χώρα και αυτές οι εγκαταστάσεις θα ήταν χρήσιμες».

Παράδειγμα προς αποφυγήν

Οταν το Λονδίνο ανέλαβε τη διοργάνωση των Αγώνων του 2012, ο Οσβαλντ προειδοποίησε τους Αγγλους να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη με την Ελλάδα. «Η Αθήνα περίμενε πολύ καιρό μέχρι να ξεκινήσει τις εργασίες», είχε δηλώσει το 2005. Σήμερα, αναφέρει ότι η ΔΟΕ προσέχει περισσότερο το θέμα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης. «Μια από τις προτάσεις μας -στην οποία επιμένουμε μετά την Αθήναείναι να υπάρχουν έτοιμα σχέδια αξιοποίησης της ολυμπιακής κληρονομιάς από τη στιγμή που μια πόλη υποβάλει υποψηφιότητα διεκδίκησης των Αγώνων», λέει ο Ελβετός παράγοντας. «Εννοώ ότι αυτά τα σχέδια πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένα, λεπτομερή και ρεαλιστικά», προσθέτει.

Μια από τις προτάσεις της ΔΟΕ, μετά το «μάθημα της Αθήνας», είναι να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και να επιλέγονται προσωρινές κατασκευές, όπου κρίνεται ότι δεν θα χρειαστούν μελλοντικά. «Το Λονδίνο ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του μοντέλου. Το κολυμβητήριο μπορούσε να φιλοξενήσει 17.500 θεατές στους Αγώνες και η χωρητικότητά του μειώθηκε σε 2.500 θεατές αργότερα. Αντίστοιχα, το γήπεδο μπάσκετ ξηλώθηκε μετά τους Αγώνες», λέει ο Οσβαλντ.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://kathimerini.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx

Πηγή: Η Καθημερινή

comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook