15.08.2014

Υπήρχαν και προσωρινές εγκαταστάσεις, οι οποίες τελικά μονιμοποιήθηκαν ενώ δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του καταδυτηρίου στον Αγιο Κοσμά. Θα μεταφερόταν στη Δραπετσώνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι σήμερα παραμένει στο ίδιο σημείο και χρησιμοποιείται κανονικά, αν και αυθαίρετο. «Πρωτομπήκαμε στον Αγιο Κοσμά τον Ιανουάριο του 2004. Ηταν ό,τι καλύτερο. Δέκα χρόνια μετά, είναι για γκρέμισμα. Ο,τι χαλάει δεν ξαναφτιάχνεται», λέει ο Θωμάς Μπίμης, χρυσός ολυμπιονίκης το 2004 στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα τριών μέτρων. «Οι τέλειες συνθήκες κατάντησαν τραγικές μέσα σε δέκα χρόνια. Πρόσφατα φτιάχτηκαν στο καταδυτήριο δύο σκάλες από τη μεγάλη φθορά και σκουριά που είχαν. Δεν υπάρχει όμως καλός εξαερισμός και το χλώριο με τις αναθυμιάσεις προκαλεί ζημιά στα μέταλλα», τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής καταδύσεων Πέτρος Φυρίγος.

Στα μέσα Ιουλίου, ο αθλητής του Μιχάλης Φαφαλής επιχείρησε μια άσκηση στο καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά στον βατήρα ενός μέτρου. Κατά την αναπήδηση άκουσε ένα «κρακ» στο σανίδι. «Βρήκε ευτυχώς ο βατήρας στο νερό, δεν έκανε δεύτερη ταλάντωση, έμεινε εκεί και πήρε την επιφόρτιση μόνο ο αθλητής. Εάν η άσκηση ήταν στα τρία μέτρα, μπορεί να είχαμε σοβαρό τραυματισμό», λέει ο κ. Φυρίγος. Κατόπιν αιτήματος της διοίκησης του Αγίου Κοσμά, η εταιρεία Ocean Blue εξέτασε τον βατήρα. Εντόπισε ένα επιφανειακό ρωγμώδες σκίσιμο μήκους 8 εκατοστών, που σύμφωνα με την εταιρεία «χαρακτηρίζεται φυσιολογική φθορά με την πάροδο των χρόνων, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, χρήζει όμως άμεσης επισκευής ή αντικατάστασης». Οι βατήρες χρησιμοποιούνταν αδιάκοπα από το 2004, ενώ όπως λέει ο κ. Φυρίγος, οι κατασκευαστές δίνουν διάρκεια ζωής τεσσάρων ετών. «Δεν έχουμε το περιθώριο να κολληθεί. Οταν ένας βατήρας κοπεί, όπως το λέμε εμείς, είναι άχρηστος», συμπληρώνει ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Προβλήματα συντήρησης παρουσίαζαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και άλλοι προπονητικοί χώροι στον Αγιο Κοσμά, με τελευταία περίπτωση το κλειστό προπονητήριο στίβου. Στις 19 Ιουλίου, η πρωταθλήτρια του επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook βίντεο που έδειχνε την οροφή του προπονητηρίου να μπάζει νερά από την καταρρακτώδη βροχή. Το κέντρο του Αγίου Κοσμά ανήκει πλέον στην Ελληνικό Α.Ε. Υπάρχει ωστόσο προσωρινή συμφωνία ανανέωσης της σύμβασης για τη λειτουργία των αθλητικών χώρων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Μία από τις σκέψεις της Πολιτείας είναι και η μεταφορά προπονητικών εγκαταστάσεων στο Σχιστό, όπου η ΓΓΑ διαθέτει έκταση 110 στρεμμάτων.

Μετά το ατύχημα, το καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά σφραγίστηκε από τη διοίκηση του αθλητικού κέντρου. Με παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού η εθνική ομάδα προπονούνταν στο κλειστό του ΟΑΚΑ μέχρι να αναχωρήσει πρόσφατα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η καρδιά των Αγώνων

Ακόμα και στο ΟΑΚΑ, όμως, στην καρδιά των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τα κολυμβητήρια δεν διαθέτουν άδειες λειτουργίας. «Πριν από το 2004 η βαρύτητα έπεφτε στην κατασκευή και όχι στη διαδικασία. Πρόσφατα περάσαμε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να αδειοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Καυταντζόγλειο», λέει ο κ. Ανδριανός. Κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καθεστώς υπαγωγής του νόμου περί αυθαιρέτων.

Η ΓΓΑ έχει υπό την επίβλεψή της τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 600.000 ευρώ για τη συντήρηση της μόνωσης του κλειστού προπονητηρίου στίβου, που αντιμετώπιζε με κάθε βροχόπτωση προβλήματα παρόμοια με του Αγίου Κοσμά. Εως σήμερα το ΟΑΚΑ δεν έχει αξιοποιηθεί ως θεματικό πάρκο. Υπάρχουν λίγοι ιδιώτες που ενοικιάζουν χώρους ως γυμναστήρια κυρίως στο κεντρικό στάδιο, με τιμές 10-12 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Λείπει όμως μία πρωτοβουλία που θα ανεδείκνυε τα γήπεδα του ΟΑΚΑ σε σχέση με τους Αγώνες του 2004. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τουριστικά πρακτορεία, ώστε να καταστήσουμε το ΟΑΚΑ τουριστικό προορισμό και να το επισκέπτονται όπως και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο», αναφέρει ο κ. Ανδριανός.

Το κόστος συντήρησης

Τη συντήρηση και αξιοποίηση άλλων 12 ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει αναλάβει η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου. Το 2011, όταν τα παρέλαβε με την απορρόφηση της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., το ετήσιο κόστος συντήρησης ήταν 6,4 εκατ. ευρώ. Το 2013 το συμπίεσε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Στο γήπεδο μπάντμιντον φιλοξενούνται εδώ και χρόνια μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, στο στάδιο του τάε κβον ντο διεξάγονται κατά καιρούς συνέδρια κομμάτων και άλλες εκδηλώσεις, το Ολυμπιακό Κέντρο της Νίκαιας έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για 40 χρόνια χωρίς να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά λόγω μη ανταποδοτικότητας», λένε στην ΕΤΑΔ, εξηγώντας τη μη παραχώρηση σε μισθωτές του κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά και του Ολυμπιακού Κέντρου Ανω Λιοσίων.

http://kathimerini.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx

Πηγή: Η Καθημερινή

comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook