15.03.2014
Η Αττική χρειάζεται ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο

Με έκπληξη παρατηρεί κανείς την προεκλογική ανακοίνωση ότι μπαίνουν στο σχέδιο πόλεως 30.000 στρέμματα σε 15 δήμους της Αθήνας! Ανακοίνωση που δεν σχολιάστηκε και χάθηκε από την επικαιρότητα.

Κομματικές σκοπιμότητες

Είναι γεγονός ότι οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντά τους και των κομματικών τους σκοπιμοτήτων παρά με μία πυξίδα που να δείχνει προς το γενικότερο συμφέρον.

Κι αυτό διότι το σχέδιο πόλεως επεκτείνεται για ακόμα μια φορά χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να το στηρίξουν απλώς ικανοποιώντας τους τοπικούς παράγοντες καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Δυστυχώς είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο για την Αθήνα. Αυτό που συμβαίνει είναι κάποιοι να χτίζουν αυθαίρετες κατοικίες, οι οποίες νομιμοποιούνται και στη συνέχεια ο δήμος να είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει ύδρευση, αποχέτευση και δρόμους. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζουμε να επεκτείνουμε την άναρχη πόλη επιβαρύνοντας τους κατοίκους με ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα στο ήδη υπερφορτωμένο δίκτυο, καταστρέφοντας τα δάση που μας περικλείουν ή ακόμα και τα εν δυνάμει δάση που θα μπορούσαμε να είχαμε.

Γιατί μας απασχολεί τι κάνουν άλλοι δήμοι; Γιατί μια αλλαγή σε μια περιοχή επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες. Παράδειγμα: ο μπαζωμένος Κηφισός ποταμός οδηγεί σε ανεβασμένες θερμοκρασίες τα καλοκαίρια και πιο κρύους χειμώνες και φυσικά εμποδίζει τον αέρα να ανακυκλωθεί στο σύνολο του Λεκανοπεδίου. Τα πάρκα που απουσιάζουν μαζί με τα δάση που κάηκαν και δεν αναδασώθηκαν, μας τα θυμίζουν η γκρι σκόνη που βλέπουμε όσοι ζούμε στο κέντρο μαζί με τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε με τα χιλιάδες μικροσωματίδια που βάζουμε στα πνευμόνια μας. Η κίνηση στους δρόμους, η οποία φορτίζεται με επιπλέον οχήματα και είναι πρακτικά αδύνατο να φτιάξουμε καινούργιους δρόμους σε ένα ήδη υπάρχον αστικό δίκτυο, αφορούν το σύνολο του δικτύου της πόλης.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το Λεκανοπέδιο και την Αττική σαν ολότητα; Να συζητήσουμε όλοι μαζί πώς θέλουμε να είναι η Αθήνα στο μέλλον; Τι μορφή θα έχει; Θέλουμε περισσότερα κτίρια; Χρειαζόμαστε πιο φαρδιά πεζοδρόμια; Χρειαζόμαστε άλλους δρόμους; Θέλουμε τη σήραγγα στον Υμηττό; Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας; Τι θέλουμε να γίνει ο Κεραμεικός; Και φυσικά τι κόστος έχουν αυτές οι παρεμβάσεις; Οι κάτοικοι θα αποφασίσουν πώς θέλουν να είναι η Αθήνα, αφού ακούσουν τους αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και πολιτικούς και όχι οι δεύτεροι τους πρώτους. Οι κάτοικοι πρέπει να αποφασίσουν γιατί αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα της αλλαγής.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΝΤΑΡΛΗΣ*

Πηγή: Η Καθημερινή

* Ο κ. Στέργιος Μανταρλής είναι ιδρυτής της διαδικτυακής ομάδας «Θέλουμε πράσινο στην Αθήνα».

Κατηγορίες: Γνώμες

Σχετικές εικόνες

  • Η Αττική χρειάζεται ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook