12.10.2014
Ηλεκτρονικά από 2 Ιανουαρίου οι άδειες δόμησης

Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται όλες οι άδειες δόμησης από τις 2 Ιανουαρίου 2015. Μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, καθώς και στη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.  Ωστόσο, και στις περιοχές όπου ενεργοποιείται η πιλοτική λειτουργία, η επίσημη έκδοση των νέων αδειών έως το τέλος του έτους θα γίνεται συμβατικά.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, στις 17:30 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη) και απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, σε στελέχη των Υπηρεσιών Δόμησης και στις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Με το νέο σύστημα όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά θα επιλέγεται και ο ελεγκτής δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες και ελέγχους.

Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο, θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται αυτομάτως ο υπεύθυνος μηχανικός. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «τα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και το ψηφιακό υπόβαθρο της ΕΚΧΑ, πάνω στο οποίο καταγράφονται ήδη πληροφορίες για θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, δασών και υδάτων, δημιουργούν ένα "ηλεκτρονικό δίκτυ προστασίας" για τον ορθολογικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος».

Τράτσα Μάχη

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=640083

Σχετικές εικόνες

  • Ηλεκτρονικά από 2 Ιανουαρίου οι άδειες δόμησης
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook