05.07.2016
Το ΣτΕ εγκρίνει την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Τo σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα Βουλιαγμένης, που περιγράφεται μέσα από το σχέδιο προεδρικού διατάγματος το οποίο είχε  κατατεθεί για επεξεργασία και έγκριση, ενέκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προς επιβεβαίωση δημοσιευμάτων του Capital.gr και της εφημερίδας Κεφάλαιο (φύλλο 02.07).

Ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο, ενέκρινε την πώληση του φιλέτου του Αστέρα, η οποία είχε κοπεί (τον Μάρτιο του 2015) από το Ε' Τμήμα του Δικαστηρίου που με την υπ΄   αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους είχε κρίνει μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η  δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών ("καμπάνες"),   η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κλπ.

Το σχέδιο επανακατατέθηκε πριν απο λίγες ημέρες και η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, με την υπ΄  αριθμ. 152/2016 γνωμοδότησή της έκρινε αυτή τη φορά νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Μέσα σε αυτό περιγράφεται η πολυτελής αναβάθμιση της περιοχής (έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης) σε έκταση  301.864,99 τετραγωνικά μέτρα. Κάθε ζώνη προορίζεται για διαφορετικές χρήσεις και μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Ξενοδοχεία, καμπάνες, τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ - μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες , ελικοδρόμιο, πάρκινγκ και κήποι.

Προβλέπει επίσης ειδική είσοδο για το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, στόχος είναι να ολοκληρωθεί, έως το τέλος της χρονιάς, η συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης μεταξύ του Δημοσίου και του αραβικών συμφερόντων Jermyn Street real estate fund IV.

Για να ολοκληρωθεί το deal θα πρέπει η  να προχωρήσει, επιτυχώς, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει το ΤΑΙΠΕΔ με εισφορά ακινήτων συνολικής επιφάνειας 124 στρεμμάτων.  Στο πλαίσιο αυτό, οι Άραβες επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους που κατέχουν το υπολειπόμενο 10% της Αστήρ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα που θα επικυρώνει το αναθεωρημένο ΕΣΧΑΔΑ, να ακολουθήσει η καταβολή από το Jermyn Street real estate fund IV του τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του συγκροτήματος.

http://www.capital.gr/story/3138777?utmsource=email 

 

Σχετικές εικόνες

  • Το ΣτΕ εγκρίνει την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook