14.08.2014
Η ανάπλαση του Ελληνικού εξαρτάται από το Δημόσιο

Ξεπέρασε το σκόπελο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε 1,1977 φορές. Ωστόσο, τα δύσκολα για την Lamda Development βρίσκονται μπροστά, καθώς σε περίπου δύο χρόνια θα πρέπει να πληρωθούν μία σειρά αναβλητικών αιρέσεων προκειμένου να μπουν μπουλντόζες στην έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Οδυσσέας Αθανασίου είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η Lamda βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεκινήσει την κατασκευή. Ωστόσο, η τύχη της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης της χώρας που αναμένεται να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, καταρχάς, με 915 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το τίμημα της αγοραπωλησίας, εξαρτάται από το κατά πόσο γρήγορα θα κινηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Και αυτό διότι για να ξεκινήσει η ανάπτυξη στην περιοχή απαιτείται να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εν συνεχεία να εκδοθούν οι απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες, να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης, να ψηφιστεί η  σύμβαση από τη Βουλή και να έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την παραχώρηση άδειας καζίνο.

Εάν κάτι από τα παραπάνω δεν λάβει χώρα, μέσα σε περίπου δύο χρόνια, ο ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να αποσυρθεί από το project.

Που θα κατευθυνθεί η ρευστότητα

Όσον αφορά τη συγκεντρωθείσα ρευστότητα από την ΑΜΚ που ανέρχεται στα 146,5 εκατ. ευρώ (αφαιρουμένων δαπανών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί μέσα στην επόμενη τριετία:

α. για την ανάπτυξη του αναξιοποίητου χώρου στο δυτικό τμήμα του κτιρίου IBC που στεγάζει το εμπορικό κέντρο «Golden Hall» ποσό έως 25 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας LAMDA Δομή Α.Ε.

β. για την πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τόκων, χρεολυσίων της Εταιρείας ποσό ύψους έως 23 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και χρηματοδότησης λειτουργικών αναγκών θυγατρικών εταιριών μέσω αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου ποσό ύψους έως 2 εκατ. ευρώ, και

γ. για επενδύσεις σε ακίνητα συνολικού ύψους έως ευρώ 100 εκατ., που θα κατανεμηθούν ως εξής:

-έως 50 εκατ. για την ανάπτυξη νέου εμπορικού κέντρου, το οποίο θα διατεθεί είτε μέσω νεοσυσταθείσας εταιρείας, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας,

- έως 50 εκατ. για την ενδεχόμενη εξαγορά υφιστάμενων ακινήτων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, το οποίο θα διατεθεί είτε μέσω νεοσυσταθείσας εταιρείας, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας, και

- έως 20 εκατ. για τη συμμετοχή σε ευκαιριακές επενδύσεις ακινήτων το οποίο θα διατεθεί είτε μέσω νεοσυσταθείσας εταιρείας, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας.

Οι επενδύσεις αυτές σε ακίνητα θα αφορούν νέα έργα ή και αποκρατικοποιήσεις, ενώ μέρος τους θα σχετίζεται με επιμέρους έργα ανάπτυξης στο Ελληνικό.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=2064743

Σχετικές εικόνες

  • Η ανάπλαση του Ελληνικού εξαρτάται από το Δημόσιο
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook