02.08.2014
Κυκλοφοριακή «ανάσα» δίνουν στην Πάτρα δύο οδικά έργα

ΠΑΤΡΑ. Δύο μικρά σχετικά οδικά έργα, αλλά με μεγάλη κυκλοφοριακή σημασία, βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάτρα.Η κατασκευή της μικρής περιμετρικής οδού και η διάνοιξη της οδού Κανακάρη, που διασχίζει από Βορρά προς Νότο την πόλη.

Οταν αυτά τα δύο έργα ολοκληρωθούν, αναμένεται να δώσουν μεγάλη κυκλοφοριακή «ανάσα» στην πόλη, αφού μεγάλος αριθμός οχημάτων δεν θα χρειάζεται να μπαίνει πλέον στο κέντρο της Πάτρας. Παράλληλα, θα επιτρέψει στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε πεζοδρομήσεις, κάτι που θα αλλάξει την εικόνα του κέντρου και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον, τα δύο αυτά έργα αναμένεται να «συναντηθούν» στην είσοδο της πόλης, στο ύψος της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, μέσω της κατασκευής κόμβου στην περιοχή «Κουρτέση». Ετσι οι οδηγοί θα μπορούν εύκολα μέσω του κόμβου να ακολουθούν τη διαδρομή που θέλουν, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να περνούν από το κέντρο.

Οσον αφορά τη μικρή περιμετρική, πέρασε αρκετές «περιπέτειες» μέχρι να μπει στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «η κατασκευή αυτού του έργου είχε μετατραπεί σε σύγχρονο “γεφύρι της Αρτας”. Ξεκίνησε το 2004 και θα έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2008. Ομως μετά χρόνια αναμονής και καθυστερήσεων, εγκαταστάθηκαν τα συνεργεία και ξεκίνησαν οι εργασίες». Σύμφωνα με την περιφέρεια, το κόστος φθάνει τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2015. Θα συνδέσει την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Πάτρας, Γούναρη και Καλαβρύτων, καθώς και τις νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης. Επίσης, θα συντομεύσει την απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Κρατικού, τον «Αγιο Ανδρέα», και των δύο μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Πάτρας.

Στο μεταξύ, σε σημείο δίπλα από τη μικρή περιμετρική δημιουργήθηκε ένα μικρό αρχαιολογικό πάρκο, έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, στο οποίο εκτίθενται όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Μεταξύ αυτών είναι τμήματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου, που είχαν μεταφερθεί έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, ώστε να μην προκληθούν φθορές.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι και το έργο για τη διάνοιξης της οδού Κανακάρη, ενός από τους κεντρικότερους δρόμους της Πάτρας, που όμως σταματούσε λίγο πριν από την νέα ε.ο. Πατρών-Αθηνών. Το έργο της διάνοιξης εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη 2014 ενώ το κόστος φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 95% και από εθνική συμμετοχή 5%.

Με τη διάνοιξη, η Κανακάρη θα γίνει ο βασικός οδικός άξονας εξόδου από το κέντρο της πόλης, ενώ η οδός Κορίνθου θα αντιδρομηθεί και θα αποτελεί τον βασικό οδικό άξονα εισόδου στην πόλη.

Οφέλη

Ας σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κόμβου που συνδέει το νέο λιμάνι με τη μεγάλη περιμετρική της πόλης, η Πάτρα θα διαθέτει σε ένα χρόνο τρία σημαντικά οδικά έργα που θα διοχετεύουν μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας εκτός κέντρου. Οπως ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, τα έργα της ε.ο. Πατρών-Κορίνθου, της μικρής περιμετρικής και του κόμβου του νέου λιμανιού, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη περιμετρική, θα καταστήσουν την Πάτρα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, με οφέλη στην τοπική ανάπτυξη.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Κυκλοφοριακή «ανάσα» δίνουν στην Πάτρα δύο οδικά έργα
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook