09.08.2014
Νέα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό

Η τελευταία επιβεβαιωμένη κρούση προήλθε από το αμερικανικό fund, Kohlberg Kravis Roberts (KKR), εκπρόσωποι του οποίου εξετάζουν το τελευταίο διάστημα το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας για επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό υψηλόβαθμα στελέχη του fund συναντήθηκαν με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να την ενημερώσουν για τις επενδυτικές τους προθέσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη του fund ζήτησαν δεσμεύσεις σε σχέση με την πολιτική σταθερότητα της χώρας ως προϋπόθεση για να κατευθύνουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια στον ελληνικό προορισμό. Παράλληλη έρευνα διενεργεί το αμερικανικό fund και σε άλλους ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα προορισμούς, όπως η Ισπανία.

Την επέκτασή τους στον ελληνικό προορισμό επιθυμούν και διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι όπως η αλυσίδα Four Seasons Ηotels and Resorts εκ των μετόχων της οποίας είναι η Kingdom Holdings του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ και η Cascade Investment Management που ελέγχεται από τον Μπιλ Γκέιτς. Ο διεθνής όμιλος έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του για την ανάληψη του μάνατζμεντ σε 5 αστέρων ξενοδοχεία της Αθήνας και της Πελοποννήσου, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε επενδύσεις. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Four Seasons βρίσκονται 93 μονάδες σε 38 χώρες. Χθες το βράδυ επρόκειτο να αφιχθεί στην Κρήτη με το ιδιωτικό του αεροσκάφος ο Σαουδάραβας πρίγκιπας με τη συνοδεία του για ολιγοήμερες διακοπές στο νησί. Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη είχε αναλάβει την υποδοχή του πρίγκιπα, μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο πρίγκιπας που είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον πρωθυπουργό συζητώντας θέματα επενδύσεων στη χώρα μας. Ο Σαουδάραβας επρόκειτο να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο της Ελούντας, ενώ κατά τη διάρκεια της διαμονής του προγραμματίσθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της Σπιναλόγκας, ένα θέμα που διευθετήθηκε με την παρέμβαση και της υπουργού Τουρισμού.

Εξάλλου, η εταιρεία «Πέτρος Ηλιόπουλος Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.» προτίθεται να υλοποιήσει μία νέα τουριστική επένδυση στην περιοχή Χρυσοβίτσα-Πλατάνα της Σπάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας που ελέγχει την εταιρεία έχει στόχο να υλοποιήσει σύνθετη τουριστική επένδυση σε ιδιόκτητη έκταση 277 στρεμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων με δυναμικότητα 271 κλίνες, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και υποστηρικτικά έργα. Επιπλέον, το επενδυτικό σχέδιο αφορά στη δημιουργία συνεδριακού κέντρου με δυνατότητα εξυπηρέτησης 500 ατόμων. Η εκτίμηση της επένδυσης στην πρώτη φάση της ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μέσα στο έτος εκτιμά η ξένη εταιρεία Ριάλα –που συμμετέχει ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Λούκαν Λουκάνοφ– ότι θα ξεκινήσει τη μεγάλη ξενοδοχειακή της επένδυση σε έκταση 43 στρεμμάτων στη Θάσο. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για τη δημιουργία του ξενοδοχείου 5 αστέρων στο νησί αναμένεται να ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα διαθέτει 348 κλίνες, σπα, εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Νέα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook