10.01.2014
Η

Το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην επικύρωση της αγοράς των 28 κρατικών ακινήτων από τις Eurobank Properties και Εθνική Πανγαία, παρότι εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τυπικά μόνο τη διαδικασία, δημιουργεί προβληματισμό σε παράγοντες της αγοράς. Ο προβληματισμός αυτός σχετίζεται με την πολυπλοκότητα που συνοδεύει την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων ακόμη και για κτήρια με ξεκάθαρες χρήσεις και χωρίς πολεοδομικές ασάφειες ή διεκδικήσεις τρίτων.

Αυτή, εξάλλου, ήταν η περίπτωση της έκτασης στην Κασσιόπη Κέρκυρας, όπου  η εγκατάσταση του επενδυτή είχε «κωλύσει» αφού απουσίαζε το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα. Αλλά και το κτήριο στο Μαρούσι του πρώην IBC, όπου χρειάστηκε να περάσουν μήνες για την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Ενστάσεις από το Ελεγκτικό

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πώληση των 28 κρατικών ακινήτων στις δύο ΑΕΕΑΠ έναντι 261,31 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί για την ώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο της αγοραπωλησίας, έθεσε ενστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζει ότι τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος, επειδή οι αγοραστές των ακινήτων, οι δύο τραπεζικοί οργανισμοί ενεργούν ταυτόχρονα ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έργων αποκρατικοποίησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αντίλογος, διεθνώς οι διαφοροποιημένοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δραστηριοποιούνται τόσο στη διεκδίκηση έργων όσο και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στο ύψος των ενοικίων των 28 ακινήτων, εάν ο νόμος για τις εμπορικές μισθώσεις αλλάξει.

Ακόμη, το Ε.Σ. έχει ζητήσει διασαφήνιση για ζητήματα που σχετίζονται με το ύψος των επιτοκίων της σύμβασης πώλησης, δεν έχει, δηλαδή θέσει θέματα νομιμότητας της διαδικασίας.

Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ και οι δύο εταιρείες αναμένεται να στείλουν στον Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρινίσεις, σε λιγότερο από δέκα ημέρες, ενώ εκτιμάται ότι η αγοραπωλησία τυπικά θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα.

Τι σημαίνει το deal για τις δύο ΑΕΕΑΠ

Η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Πανγαία και της Eurobank Properties των 28 ακινήτων, αναμένεται να διαφοροποιήσει το μίγμα ακινήτων που διαχειρίζονται οι δύο εταιρείες, ενισχύοντας τα έσοδά τους. Στην ΕΥΠΡΟ υπολογίζεται ότι η αγορά προς 145,81 εκατ. και επαναμίσθωση στο Δημόσιο των 14 ακινήτων θα φέρει ετήσια έσοδα 21 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Finance σε έκθεσή της απονέμει στη εισηγμένη τιμή-στόχο 8,5 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά από το 2007, η τιμή της μετοχής θα είναι μεγαλύτερη του NAV, αφότου ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το 2015 αναμένονται κέρδη από την θετική αποτίμηση των ακινήτων, ενώ o RoE (δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων) για τα 14 sale & leaseback ακίνητα υπολογίζεται στο 13%.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι το 2014 η ρευστότητα της ΕΥΠΡΟ θα διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2014 και προβλέπει για φέτος τη διανομή μερίσματος/μετοχή ύψους 0,45 ευρώ.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1937082

Πηγή: www.capital.gr

Σχετικές εικόνες

  • Η "τρικλοποδιά" του Ελ. Συνεδρίου στην πώληση των 28 κτιρίων
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook