04.04.2014
Διάθεση 3,8 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στη στήριξη της επιχειρηματικότητας

Την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη στροφή στην επιχειρηματικότητα με τη διάθεση 3,8 δισ. ευρώ στο σύνολο των 20,8 δισ. ευρώ, που είναι το επόμενο ΕΣΠΑ, σηματοδοτεί η στρατηγική του προγράμματος, που προσδοκά να μετατοπίσει τη βαρύτητα από τα τεχνικά έργα σε δράσεις επιχειρείν. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, το πρόγραμμα «επανεκκίνηση» αποτελεί το μεγαλύτερο από τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ δεν υπολογίζεται η «ρήτρα αναθεώρησης», που έχει προβλεφθεί γι’ αυτή την προγραμματική περίοδο, και μπορεί να προσθέσει άλλα 2 δισ. ευρώ.

Στόχος, να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η εξαγωγική δραστηριότητα και η καινοτομία των επιχειρήσεων, σε αντιδιαστολή με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς τα κοινοτικά κονδύλια κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο σε έργα υποδομής. Σε ημερίδα διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες, με στόχο τον συντονισμό της διαδικασίας για την υποβολή προτάσεων από αρμόδιους φορείς, προκειμένου το οριστικό κείμενο του προγράμματος «επανεκκίνηση» να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 28 Απριλίου, το σύνολο των ομιλητών υπερθεμάτισε κατά της «κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας», που κυριάρχησε την προηγούμενη δεκαετία με επιδοτήσεις, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μ. Σχοινά κατευθύνονταν σε συγκεκριμένες «ομάδες αντί να χρηματοδοτήσουν ιδέες και σχέδια». «Τα έργα υποδομής είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, αλλά δεν συνιστούν από μόνα τους την ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων κ. Γ. Γιαννούσης και κάλεσε τις περιφέρειες να φέρουν προτάσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα της περιοχής τους και δεν θα εξαντλούνται στη δημιουργία δρόμων.

Η στροφή στην επιχειρηματικότητα εντάσσεται πλήρως στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην παρούσα συγκυρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, ο οποίος επισήμανε ως πιο σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος χρήματος. Η διαφορά των spreads για τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί από τις 60 μονάδες που ήταν το 2009 στις 340 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τα χρηματοοικονομικά έξοδα από το 3% των πωλήσεων στο 5%, έναντι 2% που είναι σταθερά στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, το υψηλό ποσοστό ανεργίας προέρχεται από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών των οποίων έχει περιοριστεί κατά 50% την τελευταία εξαετία – με το ποσοστό αυτό να αγγίζει ακόμα και το 90% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ, ένα σημαντικό κομμάτι των δυναμικών και βιώσιμων επιχειρήσεων, που υπολογίζεται στο 12% και αντιπροσωπεύει το 5% του ΑΕΠ σε όρους κύκλους εργασιών, αξίζει να διασωθεί, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα αναχρηματοδότησης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει στο νέο ΕΣΠΑ να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις για κεφάλαια κίνησης των υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα, που έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό του 34% των μικρομεσαίων από την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, έναντι 12% στην Ευρωζώνη.

Να σημειωθεί ότι στο νέο ΕΣΠΑ, τα περιφερειακά προγράμματα εκτός από τις δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία τεχνικών έργων, θα έχουν ειδικές δράσεις για την περιφερειακή επιχειρηματικότητα.

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Διάθεση 3,8 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στη στήριξη της επιχειρηματικότητας
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook