21.03.2014
Η απλούστερη αδειοδότηση επιχειρήσεων «κολλάει» στη γραφειοκρατία του κράτους

Στην αναμονή έχουν αφήσει το υπουργείο Ανάπτυξης οκτώ συναρμόδια υπουργεία, καθώς δεν έχουν ακόμη αποστείλει, ως όφειλαν, τις προτάσεις τους σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να εφαρμοσθεί το νέο, απλουστευμένο καθεστώς αδειοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και ποιες πρέπει να εξαιρεθούν. Το σχέδιο για τον νέο νόμο-πλαίσιο είχε παρουσιασθεί στις 17 Φεβρουαρίου, παρουσία μάλιστα τότε του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει τότε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί έως τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα των καθυστερήσεων έχει ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να περιληφθεί ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, η οποία στην ουσία θα φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων όσα υπουργεία και όσες υπηρεσίες τους δεν ανταποκριθούν εγκαίρως.

Πιέσεις της τρόικας

Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων αποτέλεσε αντικείμενο των πρόσφατων συζητήσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο νέος νόμος αλλά και όλη η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται (21 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα) θα έπρεπε να έχουν θεσπισθεί έως το τέλος του 2014. Ο δε καθορισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αδειοδοτούνται βάσει του νέου καθεστώτος και αυτών που θα εξαιρεθούν, δεν αποτελεί δευτερογενή νομοθεσία, αλλά προβλέπεται να αποτελεί παράρτημα του νόμου-πλαισίου. Με άλλα λόγια, εάν δεν καθορισθούν αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σχετική αναφορά στην ολιγωρία της δημόσιας διοίκησης σχετικά με το ζήτημα αυτό έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για τη βιομηχανική πολιτική, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Τα συναρμόδια υπουργεία είναι τα ακόλουθα: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ερωτηθείς για ποιο από τα οκτώ υπουργεία έχουν καθυστερήσει, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και τα οκτώ».

Τα επίπεδα αδειοδότησης

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τρία επίπεδα αδειοδότησης: για την πλειονότητα των περιπτώσεων, θα αρκεί απλή δήλωση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η επόμενη βαθμίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες για τις οποίες θα απαιτείται βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές που θα ισχύουν για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις πιο σύνθετες περιπτώσεις θα χρειάζεται άδεια πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. Τα συναρμόδια υπουργεία είναι αυτά που πρέπει να καθορίσουν σε ποια βαθμίδα αδειοδότησης θα υπαχθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η εναλλακτική την οποία επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ακόλουθη: όπου δεν καθορίζεται συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής της αδειοδότησης, να θεωρείται αυτοδικαίως ότι αυτό θα υπάγεται στην πρώτη βαθμίδα, δηλαδή στην απλή δήλωση.

Η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων θεωρείται εκ των κορυφαίων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και ένα από τα βασικότερα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου και κυρίως της βιομηχανίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την κατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η εγκατάσταση-αδειοδότηση επιχειρήσεων θεωρείται το κυριότερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, ενώ το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας, το οποίο επωμίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, υπολογίζεται σε 7,8 δισ. ευρώ ετησίως.

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές εικόνες

  • Η απλούστερη αδειοδότηση επιχειρήσεων «κολλάει» στη γραφειοκρατία του κράτους
comments powered by Disqus
Ταυτότητα

To portal www.spatialplandev.gr δημιουργήθηκε στα μέσα του 2014 από την εταιρεία Spatial Planning & Development Ε.Π.Ε.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της προσπάθειας αυτής έχει οριστεί ο κ. Κωνσταντίνος Τσάντζαλος, Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στο γνωστικό αντικείμενο Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Facebook